STAznanost

Ljubljanski študenti z električnim dirkalnikom do odličnih rezultatov na evropskih tekmovanjih

Ljubljana, 21. avgusta - Ekipa študentov ljubljanske univerze Superior Engineering se je julija in avgusta udeležila petih tekmovanj Formula Student po vsej Evropi. Mlada ekipa je dosegla odlične rezultate, med drugim so na tekmovanju v Italiji zasedli drugo mesto, kar je najboljši rezultat katerekoli slovenske ekipe na tekmovanjih Formula Student, so sporočili iz ekipe.

Ljubljana. Ekipa študentov Superior Engineering se je julija in avgusta udeležila petih tekmovanj Formula Student po vsej Evropi. Foto: Superior Engineering

Ljubljana.
Ekipa študentov Superior Engineering se je julija in avgusta udeležila petih tekmovanj Formula Student po vsej Evropi.
Foto: Superior Engineering

Ljubljanska ekipa Superior Engineering, ki jo sestavlja 30 študentov strojništva, elektrotehnike in računalništva iz ljubljanske univerze, se je julija in avgusta udeležila tekmovanj na Nizozemskem, na Madžarskem, v Italiji, Avstriji ter Nemčiji.

Na tekmovanju v Italiji je ekipa dosegla drugo mesto izmed 26 ekip z električnimi formulami iz celega sveta, kar je najboljši rezultat katerekoli slovenske ekipe na tekmovanjih Formula Student. V Italiji so v mokrih razmerah dosegli drugo mesto v vzdržljivostni dirki, kar je poleg vseh ostalih dinamičnih in statičnih disciplin prineslo potrebne točke za končno mesto na stopničkah.

Na tekmovanju v Nemčiji, ki velja za najmočnejše tekmovanje Formule Student na svetu, pa je ekipa dosegla osmo mesto izmed 39 ekip. Uvrstitev po besedah ekipe potrjuje, da so na pravi poti, da v prihodnjih sezonah posežejo po najvišjih mestih.

Na vseh pet dirk so se študenti podali s povsem novo električno formulo imenovano Svarog, ki je druga električna formula študentske ekipe. Dirkalnik z električnim pogonom na zadnji kolesi odlikuje nizka masa, dobri pospeški in odlična vodljivost.

Ponaša se z 80 kilovati moči, kar zadostuje za pospešek do 100 kilometrov na uro pod štiri sekunde, baterija s kapaciteto 7,6 kilovatnih ur pa omogoča, da vozniki na polno odpeljejo zahtevanih 22 kilometrov, so še zapisali v ekipi.