STAznanost

Ruska plavajoča nuklearka začela pot do Sibirije

Moskva, 23. avgusta - Ruska plavajoča nuklearka, prva tovrstna elektrarna na svetu, je danes začela 5000 kilometrov dolgo pot preko arktičnega območja, od Murmanska na severozahodu do Peveka v severovzhodni Sibiriji. Okoljevarstveniki opozarjajo, da je plovilo, imenovano Akademik Lomonosov, "Černobil na ledu", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruska jedrska agencija Rosatom je dejala, da je reaktor cenejša alternativna gradnji običajne elektrarne na ozemlju, ki je vseskozi pokrito z letom.

Potovanje ladje, ki so jo začeli graditi leta 2006, bo predvidoma trajalo med štiri in šest tednov. V kraju Pevek bo nadomestila tamkajšnjo nuklearko in termoelektrarno.

Obratovati naj bi začela do konca letošnjega leta, v glavnem pa naj bi z elektriko oskrbovala naftne ploščadi na območju.

V okoljevarstveni organizaciji Greenpeace Russia opozarjajo, da je ta elektrarna, poleg tega da je tako kot druge nuklearke vir radioaktivnih odpadkov in lahko v njej pride do nesreče, tudi bolj ranljiva v nevihtah. Vlečejo jo namreč vlačilci, kar povečuje možnost trka v nevihti.

"Kakršenkoli incident z jedrskim gorivom na tej ladji bi imel resen vpliv na krhko okolje na Arktiki," je povedal Rashid Alimov iz Greenpeace Russia.

Ladja Akademik Lomonosov je dolga 144 metrov in tehta 21.000 ton. Ima dva jedrska reaktorja moči po 35 megavatov.