STAznanost

Ruska raketa na ISS prepeljala humanoidnega robota

Moskva/Washington, 27. avgusta - Ruska raketa brez posadke je v drugem poskusu uspešno pristala na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) in tja pripeljala humanoidnega robota Fjodorja, je sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa. Prvič je raketa skušala na ISS pristati že v soboto, a se je zaradi težav na navigacijskem sistemu poskus spodletel.

"Stik potrjen, pristanek potrjen," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP med prenosom v živo dejal Nasin uradni napovedovalec. Uspešen pristanek je na svojih spletnih straneh potrdila tudi Ruska vesoljska agencija Roscosmos.

"Drugi poskus je šel kot po maslu. Posadka jih zdaj šteje sedem," je med prenosom še komentiral Nasin uradni napovedovalec.

Rusi so raketo sojuz izstrelili minuli četrtek iz vesoljske baze na jugu Kazahstana. Običajno imajo sojuzi človeško posadko, na tokratno pot na ISS pa je poletel brez posadke, da bi tako preizkusili nov sistem reševanja.

Sojuz je na ISS poleg humanoidnega robota odpeljal še okoli 670 kilogramov tovora, med drugim znanstveno in medicinsko opremo, komponente za sistem življenjske podpore, hrano, zdravila ter higienske pripomočke za člane posadke, še poročajo agencije.

Fjodor je prvi ruski humanoidni robot v vesolju, opravljal pa bo naloge, ki so prenevarne za astronavte. Izvajal bo eksperimente, s katerimi bodo preizkušali robotske operacije, ki so uporabne zunaj same vesoljske postaje. Pošiljal pa bo tudi telemetrijske podatke. V orbiti bo robot, ki je visok 1,80 metra in težek 160 kilogramov, predvidoma do 7. septembra.

Na ISS je trenutno šest članov posadke. Postaji poveljuje astronavt Evropske vesoljske agencije (Esa) Luca Parmitano, v posadki sta še dva ruska kozmonavta, Aleksander Skvorcov in Aleksej Ovčinin, ter trije Nasini astronavti, Christina Koch, Nick Hague in Andrew Morgan.