STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Na računalniški olimpijadi najboljši Alexandru Luchianov iz Romunije

Maribor, 28. avgusta - V Mariboru se je danes zaključila Evropska juniorska računalniška olimpijada, na kateri se je 90 osnovnošolcev iz 24 evropskih držav pomerilo v znanju in spretnostih računalniškega programiranja. Najboljši rezultat je dosegel tekmovalec iz Romunije Alexandru Luchianov - pravilno je rešil vse naloge in zbral vseh 600 možnih točk.

Maribor, FERI Maribor. Evropska juniorska računalniška olimpijada. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, FERI Maribor.
Evropska juniorska računalniška olimpijada.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Zlato medaljo je poleg njega prejelo še sedem tekmovalcev. To so Aleksandr Abeljan iz Armenije, Jan Strzeszynski s Poljske, Danil Klišh in Bulat Harisov iz Rusije, Artem Fomiuk iz Ukrajine ter še dva tekmovalca iz Romunije Alexandru-Raul Todoran in Luca Perju-Verzotti.

Odličja sta jim na zaključni slovesnosti v amfiteatru Druge gimnazije Maribor izročila predsednik Zveze za tehnično kulturo Slovenije Radovan Stanislav Pejovnik in minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Oba sta se zahvalila vsem tekmovalcem za sodelovanje in izrazila upanje, da so poleg novih tekmovalnih izkušenj nabrali tudi nova poznanstva in prijateljstva.

Slovenija, ki sta jo zastopali dve ekipi v konkurenci in ena izven konkurence, ni dobila medalj. Po besedah Filipa Štamcarja so bile naloge zelo zahtevne, hkrati se slovenske ekipe niso tako intenzivno pripravljale na tekmovanje kot ekipe nekaterih drugih držav. "Zame je bil največji izziv programiranje pod časovnim pritiskom, saj tega ne počnem pogosto. Kljub temu je bila to za nas neprecenljiva izkušnja," je povedal za STA.

Čas, ko niso sedeli za računalniki, so tekmovalci izkoristili za spoznavanje Maribora in Slovenije. Zmagovalcu Luchianovu je bil na primer najbolj všeč obisk Škocjanskih jam.

Sam je sodeloval že na lanski olimpijadi v Rusiji, kjer je prav tako dobil zlato medaljo. "Tudi letos sem pričakoval dober rezultat, a morda ne ravno tako dobrega, kot sem ga dejansko dosegel," je skromno dejal.

Pejovnik se je v govoru na nocojšnji prireditvi posebej zahvalil mentorjem, ki so spremljali tekmovalce. Eden od namenov organizacije Evropske juniorske računalniške olimpijade (EJOI) v Sloveniji je bil poleg dviga priljubljenosti programiranja in računalništva pri mladih tudi pridobiti nove mentorje na področju računalništva, ki bi zavzeto delali z nadarjenimi mladimi.

Tretjo EJOI je priredila Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. Tekmovanje izhaja iz mednarodne računalniške olimpijade, ki poteka že 30 let, a je namenjena dijakom.

Učenci osnovnih šol so prvič tekmovali pred dvema letoma v Bolgariji, lani pa so se najboljši mladi evropski programerji zbrali v Rusiji. Kje bo olimpijada prihodnje leto, še ni znano. Slovenski organizatorji so danes predali zastavo predsedniku EJOI Krassimirju Manevu, da jo preda prihodnjim organizatorjem.