STAznanost
Humanistika in družboslovje

Gašparič direktor Inštituta za novejšo zgodovino

Ljubljana, 29. avgusta - Vlada je dala soglasje k imenovanju Jureta Gašpariča za direktorja Inštituta za novejšo zgodovino za mandatno dobo petih let. Gašparič bo na direktorskem mestu javnega raziskovalnega zavoda 1. oktobra nasledil Damijana Guština, mandat pa se mu bo iztekel 30. septembra 2024, so sporočili po seji vlade.

Gašparič je bil izbran na podlagi javnega razpisa, ki ga je inštitut objavil v začetku junija. Na razpis za direktorja je pravočasno prispela ena popolna prijava, in sicer prijava Gašpariča, ki je ustrezala razpisnim pogojem. Kot so pojasnili v sporočilu po seji vlade ga je upravni odbor po odprti razpravi na tajnem glasovanju imenoval za direktorja inštituta, danes pa je dala soglasje še vlada.

Doktor zgodovinskih znanosti Gašparič je višji znanstveni sodelavec na Inštitutu za novejšo zgodovino. Raziskovalno se zlasti osredotoča na slovensko in jugoslovansko politično zgodovino od razpada avstro-ogrske monarhije do začetka druge svetovne vojne, ob tem pa se ukvarja tudi z vprašanji zgodovine srednjeevropskega prostora v 19. in 20. stoletju. Gašparič je urednik osrednje slovenske znanstvene revije s področja novejše zgodovine Prispevki za novejšo zgodovino.

Rodil se je leta 1977 v Mariboru, kjer je obiskoval osnovno in srednjo šolo. Doktoriral je leta 2006 na oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani z disertacijo Diktatura kralja Aleksandra in politika Slovenske ljudske stranke v letih 1929-1935. Na inštitutu je zaposlen od leta 2001, najprej kot mladi raziskovalec, od leta 2008 kot znanstveni sodelavec in od leta 2013 kot višji znanstveni sodelavec. Trenutno je tudi član znanstvenega sveta inštituta.