STAznanost

Najvišje Novartisovo znanstveno priznanje ponovno v roke slovenskemu znanstveniku

Ljubljana, 30. avgusta - Slovenski znanstvenik Matej Horvat je prejemnik letošnje najvišje Novartisove znanstvene nagrade za izstopajoče in trajne znanstvene dosežke na področju raziskav in razvoja. Hrovat je nagrado prejel za svoj prispevek na področju razvoja in proizvodnje bioloških in klasičnih zdravil ter tako postal drugi slovenski prejemnik tega priznanja, so sporočili iz družbe Sandoz.

Potem ko je lani najvišja Novartisova znanstvena nagrada prvič romala v Slovenijo, je letos to prestižno priznanje ponovno prejel Lekov znanstvenik Horvat, vodja prediktivne analitike in modeliranja iz Razvoja bioloških zdravil Mengeš. Horvat je po navedbah Leka "uvedel številne nove pristope, ki so Novartisu prinesli pomembne prednosti v procesih razvoja in proizvodnje zdravil ter so prepoznani tudi v širši znanstveni javnosti".

"Dr. Horvat je v Novartisu deloval kot pionir na področju podatkovnih znanosti, prediktivne analitike, računskega modeliranja ter razvoja in implementacije aplikacij za upravljanje z znanstvenimi podatki. Je glavni avtor metodologije "Quality by Design" (QbD) za razvoj generičnih zdravil, ki je bila prevzeta tudi v drugih enotah Novartisa in bila prav tako eksterno prepoznana kot vrhunski znanstveni dosežek. Njegovi prispevki na področju tehničnega in kliničnega razvoja podobnih bioloških zdravil so bili večkrat ključni pri odobritvi teh kompleksnih zdravil. Matej je eden izmed vodilnih Novartisovih sodelavcev, ki so sodelovali v diskusiji z ameriško Agencijo za hrano in zdravila (FDA) glede kriterijev za analitsko podobnost podobnih bioloških zdravil," so zapisali v obrazložitvi nagrade.

"Priznanje je zame dokaz, da delam dobro in da delam prave stvari. To ne velja samo zame, temveč za ves moj tim v prediktivni analitiki. Tam smo vsi na nek način vizionarji z visokimi kompetencami, v celoti predani iskanju inovativnih rešitev za naše podjetje. Imamo veliko idej in komaj čakamo, da dokažemo njihovo vrednost," je povedal Horvat.

Poleg Hrovata so nagrado za vodilne znanstvenike prejeli še Ivana Gazić Smilović, Andrej Bastarda in Damjan Šterk, raziskovalci iz Razvojnega centra Slovenija. Nagrado za vodilne znanstvenike so prejeli za izjemen prispevek k uspešnemu razvoju treh kompleksnih železovih zdravil, pomembnih za Sandozov portfelj.

"Za uspešen razvoj zdravil je bil njihov prispevek ključen predvsem z vidika sinteze in analitike. Njihovo delo na področju fizikalno-kemijske karakterizacije in testiranja tako zdravilne učinkovine kot zdravila ter njihova izjemna sposobnost inovativnega razmišljanja in interpretacije podatkov je pomembno doprineslo k uspešnemu razvoju. Vsi trije nagrajenci so priznani strokovnjaki na področju organske sinteze in analitičnih raziskav, lastniki patentov ter avtorji številnih znanstvenih člankov."