STAznanost
Humanistika in družboslovje

V digitalnem središču pogovor o obdelavi naravnega jezika

Ljubljana, 30. avgusta - V Digitalnem inovacijskem središču Slovenije (DIH Slovenija) bo v sredo potekal pogovor z ameriškim strokovnjakom za umetno inteligenco in varnostna vprašanja Josephom Dumoulinom. Kot so sporočili organizatorji, bo glavna tema pogovora obdelava naravnega jezika oz. natural language processing ali NLP.

Dumoulin bo v svojem predavanju na fakulteti za elektrotehniko naslovil vprašanja, kot sta kaj pomeni komunicirati ter kako vemo, kdaj "razumemo" stavek ali izrečeno besedo.

Organizatorji verjamejo, da je sodobna NLP "številna filozofska vprašanja postavila na stran s tem, ko je ponudila izključni podatkovno vodeni pristop, ki ga omogoča dostop do bogatih podatkovnih nizov in različnih arhitektur globoke nevronske mreže".

Poleg tega bo ameriški strokovnjak v predavanju obravnaval tudi nekaj pomembnih dokumentov, ki so vzpostavili trenutno stanje NLP, obenem pa si bodo obiskovalci lahko ogledali strukture, ki omogočajo najnaprednejše metode strojnega prevajanja, semantičnega raziskovanja in prepoznavanja entitet. Dodatno bodo med pogovorom preučili tudi raziskovalna okolja, ki so omogočila ta napredek.

Dumoulin je vodja pisarne za tehnološke inovacije v Verintu, ponudniku programske opreme za rudarjenje podatkov o varnosti in obveščevalnih podatkih. Je tudi izredni predavatelj na temo umetne inteligence, obdelave naravnega jezika in strojnega učenja na univerzah v Washingtonu in Gonzagi.

Dogodek organizira DIH Slovenija v sodelovanju z veleposlaništvom ZDA v Ljubljani in katedro za informacijske tehnologije na fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.