STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Ob 100. obletnici Mednarodne astronomske zveze javna opazovanja neba

Ljubljana, 3. septembra - Pod naslovom Slovenija pod skupnim nebom bodo ob 100. obletnici Mednarodne astronomske zveze in 70. obletnici Društva matematikov, fizikov in astronomov v petek potekala javna opazovanja neba. Pobudnik skupnega opazovanja Zorko Vičar je v vabilu zapisal, da vabijo "vse generacije iz šolskih okolišev na ponovitev Galilejevih astronomskih opazovanj".

Kot so v sporočilu za javnost organizatorji povzeli Vičarja, želijo z dogodkom narediti "dodaten korak k še boljši povezanosti šol z okoljem, med samimi ljudmi, z naravo, tudi z zvezdnim nebom".

Takšna druženja naj bi namreč pomagala k boljšemu razumevanju v lokalni skupnosti, k povečanju zanimanja za astronomijo, pa tudi k razumevanju krhkosti ravnovesja v naravi in pomena temnega nočnega neba.

"Velikokrat podobna druženja tudi spremenijo način in fokus razmišljanja, način samega bivanja in to na bolje," je še dejal Vičar.

Seznam aktivnosti, zemljevid dogajanja in opis dogodkov so objavljeni na Portalu v vesolje.

S skupnimi opazovanji se Slovenija pridružuje 72 državam, kjer poteka skupno več kot 700 astronomskih aktivnosti tako na mednarodni kot na državni ravni.