STAznanost

Slovenski festival znanosti 2019: Ko znanost postane moja strast

Ljubljana, 3. septembra - Slovenska znanstvena fundacija bo med 24. in 26. septembrom letos v Ljubljani organizirala jubilejni 25. slovenski festival znanosti. Geslo festivala se glasi Ko znanost postane moja strast.

Glavna strokovna partnerja festivala bosta Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani, častna pokroviteljica festivala pa bo Marija Strojnik Scholl, vrhunska znanstvenica na področju astrofizike, delujoča v ZDA in Mehiki.

Organizatorji obljubljajo vsebinsko izredno bogat festival znanosti, povezan med drugim z razvojem astronomije in astronavtike ter s prikazom odzivanja raziskovalcev na izzive podnebnih sprememb in odzivanja zlasti mladih na izzive, ki jih prinašajo znanstvena odkritja in spoznanja.

Slovenski raziskovalci so pripravili tudi zanimive teme s področja bioloških znanosti in prava ter klasičnih jezikov ter prvič tudi s področja sociologije, so še sporočili iz fundacije.

Festival bo sicer posvečen trem velikim slovenskim raziskovalcem - Hermanu Potočniku Noordungu, Frideriku Preglu in Ignaciju Knobleharju - ter njihovim vizijam, raziskovalnim dosežkom in poslanstvom, obeležili pa bodo tudi 150. obletnico objave periodnega sistema kemijskih elementov.

Na začetku zaključene faze priprav jubilejnega slovenskega festivala znanosti je pripravljenih 66 festivalskih dogodkov z nad 100 izvajalci iz Slovenije, Avstrije, Švedske, Velike Britanije, ZDA in Kitajske, med podporniki pa je 19 organizacij ter več kot 60 posameznikov.