STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Slovenski znanstvenik Nejc Hodnik s projektom ERC s področja vodikove ekonomije

Ljubljana, 3. septembra - Slovenski znanstvenik Nejc Hodnik je pridobil projekt Evropskega raziskovalnega sveta (ERC Starting Grant 2019) za raziskovalce na začetku samostojne kariere, ki ga bo izvajal na Kemijskem inštitutu. Projekt je vreden 1,5 milijona evrov, kar bo mlajšemu znanstveniku omogočilo pet let raziskav na področju trajnostnega načina pridobivanja energije.

Na današnji predstavitvi projekta je Hodnik, sicer raziskovalec Kemijskega inštituta z odseka za katalizo in reakcijsko inženirstvo, spregovoril o projektu. Dejal je, da projekt z naslovom Naproti nanostrukturiranim elektrokatalizatorjem s superiorno stabilnostjo (123STABLE) naslavlja problem stabilnosti elektrokatalizatorjev, ki se uporabljajo v gorivnih celicah in elektrolizerjih, ki so osnova vodikove ekonomije.

"Trenutno še ne vemo dosti o teh fenomenih, še posebej ne na atomskem nivoju. Iz EU sem zdaj dobil 1,5 milijona evrov. To mi bo omogočilo pet let voditi skupino raziskovalcev na tej tematiki. S tem pač Evropa izkazuje oz. daje nek pečat posamezniku in ga s tem porine v akademske sfere," je pojasnil za STA. Zanj je to eden največjih dosežkov v dosedanji karieri, tudi od kolegov iz tujine dobiva čestitke.

"Sonce daje Zemlji več energije, kot je rabimo, v manj kot eni uri dobimo dovolj energije za celo človeštvo za celo leto. Moj projekt se vključuje v celo shemo, kako to energijo shraniti. Sončno energijo lahko prek sončnih celic pretvorimo v elektriko. Tukaj moj projekt naslavlja gorivne celice in elektrolizerje, ki pretvarjajo to elektriko v molekule in nazaj. S tem jo lahko shranimo in jo potem, ko jo porabimo, pretvorimo nazaj," je pojasnil Hodnik.

Pridobljeno znanje bo po njegovih besedah osnova za načrtovanje novih stabilnih struktur nanodelcev katalizatorjev. To bo posledično vodilo k razvoju boljših in naprednejših katalizatorjev, kar predstavlja pomemben doprinos v razvoju vodikove ekonomije.

Za kakšen uspeh slovenskega raziskovalca gre, najbolje pokaže podatek, da bo Evropski raziskovalni svet na tem razpisu financiral le dobrih 13 odstotkov projektnih prijav izjemnih raziskovalk in raziskovalcev izmed več kot 3100 prijav za izvajanje raziskovalnega projekta v Evropi.

To je potrdil tudi direktor Kemijskega inštituta Gregor Anderluh. Hodnikov projekt je za Kemijski inštitut že tretji evropski projekt Evropskega raziskovalnega sveta. "V dobrem letu smo pridobili že tri projekte s tega naslova in zagotovili 5,7 milijona evrov evropskega denarja, s katerim bomo v naslednjih petih letih raziskovali na teh področjih," je dejal na novinarski konferenci.

Kot je poudaril, je projekt Hodnika pomemben tudi zato, ker ga je pridobil mlajši znanstvenik. V letošnjem letu smo v slovenskem prostoru pridobili kar dva takšna projekta, kar morda kaže na izboljšanje na področju znanosti v Sloveniji.

O pomenu takšnih projektov za slovensko znanost je spregovoril tudi državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Jernej Štromajer. "Gre za odličen dosežek ne samo v evropskem, ampak tudi v svetovnem merilu," je dejal in omenil drugega dobitnika ERC Matjaža Humarja z Instituta Jožef Stefan.

Hodnik je sicer diplomiral in kasneje doktoriral na ljubljanski fakulteti na kemijo in kemijsko tehnologijo. Med doktoratom je bil kot mladi raziskovalec zaposlen na Kemijskem inštitutu. Leta 2014 je odšel na podoktorsko izobraževanje v Düsseldorf na Institut Maxa-Plancka, čez dve leti se je vrnil v Slovenijo na inštitut.