STAznanost

Na islandskem polju lave preizkušali roverja za raziskovanje Marsa

Reykjavik, 12. septembra - Ameriška vesoljska agencija Nasa, ki za prihodnje leto načrtuje misijo na Mars, je minuli mesec na polju lave pod islandskim vulkanom Langjokull izvedla tritedenske priprave prototipa roverja, ki bo raziskoval Mars. Tamkajšnje površje je namreč precej podobno tistemu na Rdečem planetu.

Na polju lave Lambahraun, pokritem s črnim bazaltnim peskom, sipinami in robustnimi vrhovi, je 15 znanstvenikov in inženirjev tako preizkušalo prototip naslednika roverja Curiosity, ki že od leta 2012 raziskuje Mars. Nasa je za to nalogo izbrala kanadsko družbo Mission Control Space Services.

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil predstavnik družbe Adam Deslauriers, je Islandija v številnih pogledih idealna za simulacijo Marsovega površja in učenja vožnje roverjev po njem.

Preden je Mars postal negostoljubna ledena puščava s povprečno temperaturo minus 63 stopinj Celzija, je bil namreč v mnogočem podoben subarktični Islandiji. "Islandski minerali so zelo podobni tistim, ki bi jih našli na Marsu. Poleg tega na Islandiji ni veliko rastja, mrzlo je in tu so določena območja, kot so peščene sipine, reke in ledeniki, kar naj bi nekoč imel tudi Mars," je pojasnil profesor geologije na teksaški univerzi A&M Ryan Ewing.

Prototip, ki so ga preizkušali, je električno vozilo s pogonom na štiri kolesa. Ima dva motorja, ki ju poganja 12 majhnih baterij, opremljen pa je s senzorji, računalnikom in kamero z dvema lečama, poroča AFP.

Rover je na polju lave dosegel hitrost do 20 centimetrov na sekundo, ki je sicer od dva- do štirikrat višja od tiste, s katero se bo premikal po Marsu. Gibati se mora počasi, da lahko učinkovito zbira podatke in izdeluje fotografije.

Znanstveniki so z dosedanjimi dosežki zadovoljni. "Ta rover (...) je praktično neuničljiv," je prepričan Deslauriers. Kot je pojasnil, bi bili roverji, ki so trenutno že na Marsu in Luni, veliko občutljivejši na okolje in razmere na Islandiji. "Lunarni rover je na primer povsem neprilagojen na dež," je dodal.

Med islandsko misijo so preizkušali tudi delovanje prenosa podatkov z Marsa na Zemljo. Rover je podatke, ki jih je zbral na terenu pod ognjenikom, razvrstil in poslal inženirjem, ti pa so jih 'prepakirali' in preposlali znanstvenikom na bližnji lokaciji.

Rover, ki so ga preizkušali na Islandiji, je prototip roverja, ki ga bodo prihodnje leto poslali na Mars. Slednjega še niso izdelali in poimenovali. V nasprotju s prototipom bo lahko tudi zbiral vzorce in jih shranil v vsebnike, ki naj bi jih v prihodnjih misijah pripeljali na Zemljo.

Nasa se je v preteklosti na Islandiji že pripravljala na vesoljske misije. V času misij Apollo sredi 60. let minulega stoletja se je 32 astronavtov urilo na polju lave Askja v bližini kraterja Krafla.

Pred tokratno Nasino misijo na Mars, ki je predvidena med 17. julijem in 5. avgustom 2020, nameravajo v deželi ognja in ledu izvesti še ene priprave.