STAznanost

Indija izgubila stik s svojim Luninim pristajalnikom

Bangalore, 7. septembra - Indijski vesoljski program je danes utrpel hudo izgubo, ko je izgubil stik s svojim pristajalnim modulom tik preden bi moral zgodovinsko pristati na Luni. Indijski premier Narendra Modi je skušal potolažiti potrte znanstvenike in jim je zagotovil, da je Indija ponosna na njih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Indija je upala, da bo postala četrta država za ZDA, Rusijo in Kitajsko, ki bi ji uspel pristanek na Luni in prva država na svetu, ki bi pristala na južnem polu Lune. A so znanstveniki danes v zgodnjih urah izgubili stik s plovilom Vikram, ko je bilo to le 2,1 kilometra od Lunine površine.

"Pristajanje pristajalnega modula Vikram je šlo po načrtih in zaznali smo normalen odziv," je dejal vodja Indijske organizacije za vesoljske raziskave (ISRO) Kailasavadivoo Sivan. Kasneje so izgubili stik, je dodal. Trenutno še preučujejo podatke. Sivan je ob tem zagotovil, da je s sondo Chandrayaan-2, ki je v Lunini orbiti, vse v redu in da deluje normalno.

Sivan je že pred tem opozoril, da je pristanek najtežji del postopka in manever poimenoval 15 minut groze. Na pristajalniku je bil rover Pragyan, ki naj bi začel svojo pot nekaj ur po pristanku. Z njim naj bi med drugim raziskovali kraterje in skušali ugotoviti, koliko vode je na Luninih polih.

Sonda Chandrayaan-2 se je v sredini avgusta uspešno utirila v Lunino orbito. Chandrayaan-2, kar v sanskrtu pomeni lunarno vozilo, je na 384.000 kilometrov dolgo popotovanje proti Luni poletela 22. julija. Sondo so izstrelili z nosilno raketo domače proizvodnje.

Chandrayaan-2 je druga indijska misija na Luno. Prva, Chandrayaan-1, je leta 2008 dosegla Luno, jo obkrožila, ni pa pristala na površju tega Zemljinega naravnega satelita.