STAznanost

Indija našla na Luni izgubljeni modul, stika še ni vzpostavila

New Delhi, 8. septembra - Indijska sonda Chandrayaan-2, ki je v Lunini orbiti, je na Zemljo poslala sliko objekta na Luninem površju, za katerega menijo, da je lunarni modul Vikram, s katerim so 7. septembra izgubili stik, tik preden bi moral pristati na Luni. Kot so danes sporočili iz Indijske vesoljske agencije, bodo zdaj poskušali vzpostaviti stik z njim.

Indija je upala, da bo postala četrta država za ZDA, Rusijo in Kitajsko, ki bi ji uspel pristanek na Luni, in prva država na svetu, ki bi pristala na južnem polu Lune. A so znanstveniki izgubili stik s plovilom Vikram, ko je bilo le 2,1 kilometra od Lunine površine.

Zdaj ko so odkrili njegovo lokacijo, bodo najmanj dva tedna poskušali z njim ponovno vzpostaviti stik, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Na pristajalniku je tudi rover Pragyan, ki naj bi na Luni med drugim raziskoval kraterje in pomagal pri ugotavljanju, koliko vode je na Luninih polih.

Sonda Chandrayaan-2 se je sredi avgusta uspešno utirila v Lunino orbito. Chandrayaan-2, kar v sanskrtu pomeni lunarno vozilo, je na 384.000 kilometrov dolgo popotovanje proti Luni poletela 22. julija. Sondo so izstrelili z nosilno raketo domače proizvodnje.

Chandrayaan-2 je druga indijska misija na Luno. Prva, Chandrayaan-1, je leta 2008 dosegla Luno, jo obkrožila, ni pa pristala na površju tega Zemljinega naravnega satelita.