STAznanost

V slovenskih jamah priprave na raziskovanje drugih planetov

Ljubljana, 12. septembra - V Sloveniji se v teh dneh na raziskovanje vesolja v sklopu programa CAVES pripravlja šest astronavtov iz petih vesoljskih agencij. V prihodnjih dneh se bodo namreč spustili v slovensko podzemlje, kjer se bodo urili za delo v zahtevnih razmerah, kot jih lahko pričakujejo na drugih planetih oziroma vesoljskih telesih, kot sta Mars ali Luna.

Kot so zapisali v Evropski vesoljski agenciji (ESA), se je usposabljanje šestih astronavtov, po enega iz ESA, Roscosmosa ter kanadske in japonske vesoljske agencije ter dveh iz Nase, začelo v sredo, 20. septembra pa se bodo za šest dni spustili v Lepo jamo, kjer bodo raziskovali podzemeljske vodne tokove.

Lepa jama vodi v labirint prehodov, ki jih bodo morali astronavti raziskovati sami, saj bo omejena oziroma zakasnjena tudi komunikacija z zunanjim svetom oziroma ekipo na površju.

Kot je po navedbah ESA pojasnila snovalka usposabljanja Loredana Bessone, je takšna simulacija najboljši približek "okoljskim, psihološkim in logističnim omejitvam vesoljske misije", ki ga je mogoče ustvariti na Zemlji.

Poleg usposabljanja za delo v vesolju pa bodo vesoljski jamarji opravljali tudi čisto prave raziskave podzemlja.

Po besedah Francija Gabrovška iz Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU namreč "razvoj jam, podzemeljski vodni tokovi in podzemno življenje še vedno predstavljajo veliko znanstvenih vprašanj". "Astronavti bi nam jih lahko pomagali razvozlati," je še dejal po navedbah ESA.

Tako bodo astronavti opravili več raziskav, njihova glavna naloga pa bo sledenje "zračnim in vodnim tokovom", s čimer se bodo učili iskati vodo. Ob tem bodo oprezali za morebitnimi nepoznanimi vrstami, ki so se prilagodile ekstremnim pogojem, pozorni pa bodo tudi na prisotnost mikroplastike, ki predstavlja tveganje za okolje.

Program CAVES je namenjen usposabljanju astronavtov za varno in učinkovito delo v večkulturnih skupinah v ekstremnih okoljih.