STAznanost

JK Rowling bo donirala 15 milijonov funtov za raziskave multiple skleroze

Edinburgh, 16. septembra - Britanska pisateljica JK Rowling bo univerzi v Edinburgu donirala 15,3 milijona funtov za raziskave kronične bolezni centralnega živčnega sistema multiple skleroze. Z donacijo želi pomagati bolnikom s to zahrbtno boleznijo. Sredstva bodo med drugim namenjena za nove centre klinike za nevrodegenerativne bolezni, ki nosi ime po avtoričini materi.

Za omenjeno kliniko je JK Rowling sredstva namenila že leta 2010. Edinburška Univerza je sicer raziskovalni center za multiplo sklerozo ustanovila leta 2007, piše britanski spletni časnik Independent.

Avtorica Harryja Potterja, katere mama je za multiplo sklerozo umrla pri 45 letih, je poudarila, da se ob nastanku klinike Anne Rowling ni zavedala, kakšen napredek bo institucija dosegla na področju raziskovanja nevrodegenerativnih bolezni.

JK je prejšnji teden presenetila tudi s tvitom z izjavo Harryja Potterja iz knjige Otrok prekletstva: "Včasih tema pride iz nepričakovane strani," s katerim je oboževalcem vrgla kost za špekulacije, da se bo morda lotila nadaljevanja.