STAznanost

Število ptic v Severni Ameriki upadlo za skoraj tretjino

Washington, 20. septembra - Število ptic v ZDA in Kanadi se je od leta 1970 letih znižalo za 29 odstotkov oz. za kar tri milijarde, kar kaže na resno ekološko krizo, so opozorili ameriški znanstveniki v najnovejši reviji Science. Najhuje so prizadete travniške ptice, a upad beležijo tudi gozdne in druge vrste ptic, ki živijo v več habitatih.

Število travniških ptic upada, ker travniki in prerije izginjajo, kmetijske površine pa se povečujejo. Narašča tudi uporaba pesticidov, ki vpliva na število žuželk, to pa potem vpliva na celotno prehransko verigo.

Ni pa to značilno le za Severno Ameriko, ampak pravzaprav za cel svet, opozarjajo ameriški znanstveniki, zlasti zaradi vse bolj intenzivnega kmetovanja. "Polja koruze in drugih poljščin se raztezajo vse do obzorja. Vse je obdelano, mehanizirano. Ni več prostora za ptiče, favno in naravo," je za francosko tiskovno agencijo AFP opozoril eden vodilnih avtorjev študije Ken Rosenberg, ornitolog z Univerze Cornell.

Več kot 90 odstotkov te izgube ptičje populacije so zabeležili pri 12 vrstah - zlasti pri vrabcih, gozdnih pticah pevkah, lastovkah, kosih in ščinkavcih.

Upad števila teh ptičjih vrst, ki so razširjene po vsem svetu, močno vpliva na številne ekosisteme. To namreč vpliva tako na prehransko verigo kot tudi na distribucijo semen ali pa povečevanje števila škodljivcev, s katerimi se sicer hranijo ptiči.

AFP poroča o podobnih problemih tudi v Franciji. Nacionalni observatorij za biološko raznovrstnost ocenjuje, da se je v Franciji število travniških ptic med letoma 1989 in 2017 zmanjšalo za 30 odstotkov.

Tudi nemška tiskovna agencija dpa poroča o zmanjšanju števila ptic v Nemčiji za najmanj četrtino v zadnjih 30 letih. Na Bodenskem jezeru so na primer leta 1980 našteli okoli 465.000 ptičjih parov, leta 2012 le še 345.000. Še posebej se je zmanjšalo število vrabcev, kosov in škorcev, še navaja dpa.