STAznanost

Slavnostna akademija ob 100-letnici ljubljanske filozofske fakultete

Ljubljana, 23. septembra - Ljubljanska filozofska fakulteta v letošnjem letu praznuje 100. obletnico delovanja, ki jo bodo obeležili s torkovo slavnostno akademijo v Cankarjevem domu. V kulturnem programu bodo skozi poezijo, spomine in glasbo obeležili stoletnico fakultete kot osrednje humanistične in družboslovne ustanove, so sporočili s fakultete.

Udeležence slavnostne akademije bodo nagovorili dekan fakultete Roman Kuhar, filozofinja in sociologinja Renata Salecl, rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič in predsednik republike Borut Pahor.

Filozofska fakulteta je bila ustanovljena leta 1919 in je tako ena izmed ustanovnih članic Univerze v Ljubljani. Univerza v Ljubljani uradno praznuje začetek svojega delovanja, na dan, ko je takrat 29-letni slavist Fran Ramovš, habilitiran profesor na Filozofski fakulteti, v zbornični dvorani takratnega deželnega dvorca ob 9. uri zjutraj podal prvo predavanje v slovenskem jeziku na novoustanovljeni univerzi.

S svojim delom je fakulteta začela v zimskem semestru študijskega leta 1919/1920, in sicer z 245 študenti, sto let pozneje, leta 2019, pa jih je na Filozofski fakulteti vpisanih skoraj 5000, so zapisali v zbornik ob stoletnici fakultete.