STAznanost

Dijaki bodo razvijali podjetniške ideje na temo krožnega gospodarstva in surovin

Ljubljana, 23. septembra - V Zrečah se je danes začel dvodnevni Inovacijski kamp 2019 na temo krožnega gospodarstva in surovin, ki ga pripravlja Zavod za spodbujanje podjetnosti v sodelovanju z Evropskim inštitutom za inovacije in tehnologijo (EIT) in projektom Znanost na cesti. Na kampu bo 100 dijakov ekip iz 16 slovenskih srednjih šol iskalo rešitve za tri izzive podjetij DOMEL, Sij Acroni in Talum.

Po navedbah organizatorjev dogodka je namen inovacijskega kampa osveščanje o pomembnosti surovin, recikliranju in ponovni uporabi ter ustvarjanju inovativnih idej za podjetniške projekte na temo surovin.

Dijaki bodo na dogodku iskali rešitve za tri izzive, ki so jih pripravili v podjetjih Acroni, Domel in Talum, za strokovno podlago pa bodo o surovinah in materialih predavali strokovnjaki iz Geološkega zavoda iz skupine EIT Adria, ki so član EIT.

Dijaki bodo na osnovi predstavljenih podjetniških izzivov razvili podjetniške ideje, ki jih bodo predstavili v petminutnih "pitchih". Del kampa bo zato posvečen tudi delavnici o komuniciranju in pripravi predstavitev.

Dogodek poteka v okviru projekta na temo surovin, ki ga je Zavod za spodbujanje podjetnosti pridobil skupaj z EIT in evropsko pisarno Junior Achievement.

Zavod za spodbujanje podjetnosti mladih sicer že sedmo leto v srednjih šolah omogoča praktično izobraževanje podjetnosti in podjetništva po programu Junior Achievement (JA Slovenija), ki letos praznuje 100-letnico. V Evropi je program prisoten v 40 državah.

V okviru programa dijaki v enem šolskem letu spoznajo življenje podjetja - od prodaje delnic, izbire izdelka ali storitve, izdelave, prodaje, izdelave zaključnega poročila in udeležbe na zaključnem sejmu in tekmovanju, kjer se potegujejo za udeležbo na evropskem tekmovanju, so še zapisali organizatorji.