STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V Dobrni 13. srečanje Slovenskega biokemijskega društva

Dobrna, 24. septembra - V Dobrni se danes začenja 13. srečanje Slovenskega biokemijskega društva z mednarodno udeležbo. Na srečanju bodo ugledni tuji in slovenski predavatelji predstavili nova odkritja s področja biokemije, molekularne biologije, genomike, sistemske biologije in drugih povezanih ved, so sporočili s Kemijskega inštituta.

V okviru srečanja, ki bo potekalo do petka, bodo tuji in domači raziskovalci predstavili najnovejša spoznanja s področij sintezne biologije, molekulskih interakcij, proteinskih struktur in njihovih funkcij, biotehnologije in bionanotehnologije, funkcionalne genomike in sistemske biologije, molekulskih osnov bolezni ter celičnega signaliziranja ter celičnih membran. Poseben poudarek srečanja bo na temah, povezanih z medicino.

Dogodek, na katerega se je prijavilo 247 udeležencev, se bo začel z uvodnim predavanjem Petre Schwille z MaxPlanck Inštituta za biokemijo, sklenil pa s predavanjem Antonelle Viola iz Univerze v Padovi. Predavateljica Paraminder Dhillon iz revije FEBS bo na okrogli mizi v sredo predstavila pogled izdajateljev znanstvenih publikacij na problematiko raziskovalne integritete.

Srečanje pripravlja Slovensko biokemijsko društvo v sodelovanju s Kemijskim inštitutom. Srečanje bo po navedbah organizatorjev "odlična priložnost za izmenjavo znanja in izkušenj ter vzpostavljanje novih znanstvenih sodelovanj in povezav z gospodarstvom, prav tako pa bo omogočilo mlajšim raziskovalcem, da predstavijo svoje delo".