STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V Mariboru že 25. Slovenski kemijski dnevi

Maribor, 25. septembra - V Mariboru se danes začenja 25. izvedba konference Slovenski kemijski dnevi, ki se je bo udeležilo okrog 180 raziskovalcev in strokovnjakov. V okviru tridnevnega znanstvenega dogodka bodo udeležencem na voljo številna predavanja in posterske predstavitve z različnih področij kemije, so sporočili iz Slovenskega kemijskega društva.

Na konferenci, ki bo do petka potekala v kongresnem centru hotela Habakuk, bo po besedah predsednika Slovenskega kemijskega društva in predsednika organizacijskega odbora konference Albina Pintarja predstavljenih preko 130 znanstvenih in strokovnih prispevkov.

Predstavitve bodo potekale v obliki plenarnih in sekcijskih predavanj ter posterjev z različnih področij kemije, kemijske tehnologije in procesne tehnike. Poseben poudarek pa bo letos na področjih organske kemije, materialov, kemijskega inženirstva in kemijskega izobraževanja, je povedal Pintar.

Letošnja, 25. konferenca, je jubilejna, zato bo na njej kot uvodni predavatelj spregovoril Peter Glavič z Univerze v Mariboru, eden od pobudnikov za ustanovitev konference Slovenski kemijski dnevi in vrsto let požrtvovalni organizator dogodka.

Med plenarnimi predavatelji bodo Robert Dominko s Kemijskega inštituta, Judith A.K. Howard z Univerze Durham v Veliki Britaniji in Peter Gölitz iz založbe Wiley v Nemčiji. Kot vabljeni predavatelji pa bodo izsledke svojega raziskovalnega dela predstavili Anton Kokalj, Janez Košmrlj, Silvia Marchesan, Sandra Gardonio, Marija Bešter-Rogač in Darko Goričanec.

Konferenca bo tudi v znamenju sodelovanja Slovenskega in Ameriškega kemijskega društva (ACS). Na dogodku bodo namreč gostili urednika prestižnih ameriških znanstvenih revij, Klausa Müllena iz Journal of the American Chemical Society in Pavla Jungwirtha iz The Journal of Physical Chemistry, ki bosta s sodelavci ACS pripravila poldnevni dogodek ACS on Campus.

Veliko pozornost bodo na dogodku namenili mladim, študentom ter doktorjem na začetku karierne poti, ki bodo svoje prispevke predstavili v obliki predavanj in posterjev. Najboljši izmed njih pa bodo ob zaključku konference prejeli diplome in nagrade.

V času konference bo potekala tudi tradicionalna razstava laboratorijske, procesne in programske opreme ter literature.

Kot je za STA še povedal Pintar, dogodek predstavlja izvrstno priložnost za stike, sodelovanje in izmenjavo izkušenj med kemiki in kemijskimi inženirji iz gospodarstva in negospodarstva, iz znanstvene, pedagoške in upravne sfere.