STAznanost

V Hiši EU o pomenu humanistike za razumevanje sprememb in izzivov evropske družbe

Ljubljana, 26. septembra - Po vsej Sloveniji bodo v petek s številnimi dogodki obeležili Evropsko noč raziskovalcev. Pod geslom Humanistika, to si ti!, se bo zvrstilo več kot 50 dogodkov, osrednji pa bo bo potekal v Hiši EU, kjer bodo spregovorili o pomenu humanistike za razumevanje spreminjajoče se evropske družbe in izzivov prihodnosti.

Ljubljana, Hiša EU. Hiša Evropske unije. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana, Hiša EU.
Hiša Evropske unije.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

V okviru projekta Humanistika, to si ti!, enega od treh slovenskih projektov, ki v Sloveniji izvajajo Evropsko noč raziskovalcev, se bo na različnih lokacijah po Ljubljani, v Domžalah in Murski Soboti zvrstilo 55 različnih brezplačnih dogodkov, vsi pa bodo posvečeni 100-letnici Univerze v Ljubljane.

Krovni dogodek projekta Humanistika, to si ti! bo potekal v Hiši Evropske unije pod naslovom Vključevanje humanistike je nujno za razumevanje spreminjajoče se evropske družbe in izzivov prihodnosti.

Uvodnim nagovorom vodje Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zorana Stančiča, dekana Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani Romana Kuharja, direktorja javne agencije za raziskovalno dejavnost Józsefa Györkösa ter državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Štromajerja bo sledilo osrednje predavanje Aleksandre Kanjuo Mrčela z ljubljanske fakultete za družbene vede.

V predavanju bo Kanjuo Mrčela spregovorila o današnjih izzivih ter o rešitvah, ki jih lahko humanistika in družboslovje ponudita za soočanje z družbenimi izzivi, kot so staranje in sobivanje generacij, naraščajoče stiske, prisotnost umetne inteligence in integracije tehnologij v družbo.

V okviru dogodka se bosta zvrstili tudi dve okrogli mizi. Na prvi okrogli mizi bodo razpravljali o tem, ali sta širina in znanje humanističnih ved spregledana, ko razvijamo zeleno, moderno in gospodarsko uspešno Slovenijo. Na drugi pa bodo ob 100-letnici univerze spregovorili o njeni prihodnosti. Vabljeni razpravljavci so dekani petih fakultet, ustanoviteljic Univerze v Ljubljani.

Generalni direktor direktorata za znanost na ministrstvu za izobraževanje in šport Tomaž Boh bo na dogodku predstavil izzive, korake in predlagane rešitve Evropske unije pri vrednotenju in financiranju raziskav s področja humanistike in družboslovja.

Draško Veselinovič iz SBRA Bruselj pa bo predstavil misije - nov evropski inštrument financiranja znanosti. Spregovoril bo o tem, kaj misije pomenijo ter kako so strukturirane prijave projektov, in predstavil možnosti za vključevanje slovenskih raziskovalcev.

Dogodek se bo sklenil z odprtjem razstave Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani z naslovom: Skrito življenje podzemlja.