STAznanost

Evropska noč raziskovalcev s prireditvami po vsej Sloveniji

Ljubljana, 27. septembra - Po vsej Evropi bodo danes s številnimi dogodki na temo znanosti in raziskovanja obeležili evropsko noč raziskovalcev. Pester celodnevni program v več kot 20 krajih pripravljajo tudi trije slovenski konzorciji - Humanistika, to si ti!, Noč ima svojo moč in Varni z znanostjo.

Maribor.
Dogodek v okviru projekta Varni z znanostjo 2018 v Mariboru.
Foto: www.ern.um.si/galerija

Maribor.
Dogodek v okviru projekta Varni z znanostjo 2018 v Mariboru.
Foto: www.ern.um.si/galerija

V okviru projekta Evropska noč raziskovalcev, ki je nastal na pobudo Evropske komisije, številne organizacije širši javnosti in zlasti mladim omogočajo, da se lahko seznanijo o pomenu znanosti, o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev ter se preizkusijo v vlogi raziskovalca.

Letošnji dogodki bodo po navedbah Evropske komisije potekali v 370 mestih v 29 državah Evropske unije in sosednjih državah, med drugim tudi v Sloveniji, in sicer v okviru treh projektov.

V okviru projekta Humanistika, to si ti! bo sodelovalo 15 fakultet in akademij Univerze v Ljubljani. Na različnih lokacijah po Ljubljani, v Domžalah in Murski Soboti zvrstilo 55 različnih brezplačnih dogodkov, vsi pa bodo posvečeni 100-letnici Univerze v Ljubljani.

Krovni dogodek se bo ob 10. uri začel v Hiši Evropske unije pod naslovom Vključevanje humanistike je nujno za razumevanje spreminjajoče se evropske družbe in izzivov prihodnosti.

Projekt Noč ima svojo moč bo letos združil 28 raziskovalnih institucij, s številnimi dejavnostmi v več kot 20 slovenskih krajih. Odprtje dogodka bo potekalo ob 14. uri na Prešernovem trgu, kjer bo zbrane nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor.

Aktivnosti bodo obsegale znanstvene festivale na glavnih trgih štirih mest, raziskovalne dneve v šestih osnovnih in srednjih šolah, več kot 30 predavanj in delavnic v knjižnicah, domovih za upokojence in muzejih ter odprta vrata v raziskovalnih ustanovah, znanstvenem centru in kulturnih ustanovah.

Pod sloganom Varni z znanostjo pa bo evropska noč raziskovalcev potekala v Mariboru, Ljutomeru, Kopru, Izoli in Brežicah. Osrednji namen projekta Varni z znanostjo je "popularizirati poklic raziskovalca, znanstvenika in ga približati širši javnosti, zlasti mladim," piše na spletni strani projekta.

Evropska noč raziskovalcev je vseevropska akcija v okviru evropskega programa za raziskovanje in tehnološki razvoj Obzorje 2020. Akcija poteka v septembru od leta 2005. V lanskem letu so se v okviru evropske noči raziskovalcev odvijale aktivnosti v 371 evropskih mestih. Dogodkov se je udeležilo preko 33.500 raziskovalcev in približno 1,5 milijona obiskovalcev, kar je 40 odstotkov več kot v letu 2017.