STAznanost

V projektu znanosti za državljane sodelovalo več kot 2000 udeležencev

Ljubljana, 27. septembra - S številnimi dogodki na temo znanosti in raziskovanja danes po vsej Evropi zaznamujejo evropsko noč raziskovalcev. Okoli 200 dogodkov se odvija tudi po Slovenji, enega takšnih pa so popoldne odprli v središču Ljubljane. Gre za projekt znanosti za državljane, v okviru katerega je več kot 2000 udeležencev od aprila znanstveno spremljalo rast cvetlic.

Vseslovenski projekt znanosti za državljane so aprila zagnali v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani. V okviru projekta so po vsej državi sadili semena cvetlic, nato pa z znanstvenega vidika opazovali njihovo rast. Že na začetku se jim je pridružil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je v botaničnem vrtu tudi posadil prvo cvetlico.

Šlo je za promocijsko kampanjo projekta Noč ima svojo moč, v okviru katerega so ob evropski noči raziskovalcev danes vrata odprle organizacije, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem. Sodelujoči v projektu so tako danes v središču Ljubljane postavili na ogled cvetlice, ki so jih vzgojili, med njimi tudi Pahor, sicer častni pokrovitelj projekta.

V projektu med drugim sodelujejo Hiša eksperimentov, Institut Jožef Stefan, Kemijski inštitut in Tehniški muzej Slovenije. Ustanovitelj in vodja Hiše eksperimentov Miha Kos je v krajšem nagovoru poudaril, da je za vsak uspeh potreben dober tim. Tako tudi ta projekt po njegovih besedah ne bi bil uspešen, če v njem poleg navedenih ne bi sodelovalo še 32 drugih partnerjev, devet podpornikov in 2000 udeležencev.

Kot je pojasnil Kos, so v okviru projekta, ki poteka v 22 krajih po Sloveniji, sodelujoči sejali semena in znanstveno spremljali rast svetlic, rezultate pa pošiljali Hiši eksperimentov, ki je fotografije objavljala na spletni strani.

Vizija Hiše eksperimentov je zdrava demokracija, velika večina ljudi, ki znajo kritično razmišljati in aktivno ukrepati, je še povedal Kos. "Ljudem pomagamo, da se opolnomočijo z radovednostjo, s postavljanjem vprašanj, z iskanjem odgovorov, zlasti pa se trudimo, da ustvarjamo varno okolje za delanje napak. Navdušujemo jih, da razmišljajo na znanstveni način," je pojasnil.