STAznanost

Začenja se evropski mesec kibernetske varnosti

Ljubljana, 1. oktobra - Danes se začenja evropski mesec kibernetske varnosti, ki letos v ospredje postavlja potrebo po spremembi vedenja in načine prepoznavanja tveganj, ki jih prinašajo nove tehnologije. Slovenija bo tudi letos v iniciativi sodelovala s programom ozaveščanja Varni na internetu, ki ga koordinira nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT.

Ključno sporočilo letošnjega meseca kibernetske varnosti, ki ga s podporo članic EU organizirata Agencija EU za kibernetsko varnost (Enisa) in Evropska komisija, je, da je kibernetska varnost navada, ki naj nas spremlja vse življenje.

Kot so sporočili iz centra SI-CERT, želijo organizatorji kampanje poudariti, da je kibernetska varnost navada, ki jo pridobimo v mladosti in nas spremlja vse življenje. Enisa je tako ob začetku kampanje objavila videoposnetek s preprostimi koraki za zagotavljanje kibernetske varnosti, ki jih lahko državljani vključijo v svoj vsakdan.

SI-CERT bo spletne uporabnike ves oktober opozarjal na osnovne varnostne ukrepe z video kampanjo na družbenih omrežjih, televizijskim oglasom in namensko spletno stranjo. Slednja v ospredje postavlja številke oz. dejanska finančna oškodovanja, ki so posledica okužbe z izsiljevalskimi virusi in spletnimi prevarami.

V sklopu programa Varni na internetu SI-CERT izpostavlja osnovne napotke, med katerimi sta uporaba upravljalnikov gesel in aktivacija preverjanja v dveh korakih, ki prinaša dodatno geslo za uporabniški račun prek sporočila SMS ali namenske aplikacije.

Uporabnikom priporoča, naj poskrbijo, da bodo vse njihove naprave redno posodobljene, predvsem pa jih poziva k izdelavi varnostnih kopij pomembnih dokumentov. Podatki odzivnega centra SI-CERT kažejo, da je povprečna izplačana odkupnina za povrnitev zašifriranih dokumentov letos znašala 866 evrov. "In ravno varnostne kopije so najzanesljivejša zaščita pred izsiljevalskimi virusi, pokvarjenim računalnikom ali izgubljenim telefonom," so poudarili varnostni strokovnjaki.

Lani je SI-CERT obravnaval 2431 incidentov, pri čemer je število obravnavanih primerov družbenega inženiringa in goljufij preseglo število tehničnih napadov. Obravnavali so 1372 primerov goljufij, največ do sedaj. "Zgolj tehnični ukrepi ne morejo zagotoviti varne rabe sodobnih tehnologij, še vedno je na strani uporabnikov, da prepoznajo znake spletnih goljufij," so poudarili ob tem.

Vabe, ki jih nastavljajo spletni goljufi, so po njihovih navedbah zelo preproste: "Gre za nizke cene in velike obljube, pa naj bodo super zaslužki, ugodni krediti, milijonske nagrade, zastonj vinjete za en sam všeček ali neverjetno poceni izdelki." V sklopu programa Varni na internetu je nastala namenska spletna stran z naslovom Ne verjemi velikim obljubam, ki uporabnike izobražuje o tipičnih znakih prevar.

V drugi sklop sodijo prevare, ki temeljijo na čustveni manipulaciji, žrtve pa so poleg visokega finančnega oškodovanja še pod hudim psihičnim pritiskom izsiljevalcev, opozarja SI-CERT. Na namenski strani Za profilno sliko je lahko kdorkoli je izpostavljena statistika, da se je v enem letu število primerov izsiljevanja z intimnimi posnetki povečalo za kar 400 odstotkov, so še dodali.