STAznanost
Naravoslovje in tehnika

S podpisom sporazuma na poti k oblikovanju čezmejnega znanstvenega prostora

Piran, 3. oktobra - V pripravah na evropski kongres matematike, ki ga bo julija 2020 gostil Portorož, bodo danes v Piranu naredili korak k oblikovanju skupnega čezmejnega znanstvenega prostora. Gre za podpis sporazuma o sodelovanju med organizatorji kongresa matematike in odprtega foruma evropske znanosti ter gostiteljicama obeh dogodkov, občinama Piran in Trst.

Podpisniki dogovora se zavedajo pomena čezmejne znanstvene naveze, ki lahko obogati in okrepi raziskovalno dejavnost tako udeležencev omenjenih dogodkov kot tudi mednarodno priznanih znanstvenih ustanov, ki delujejo v občinah na obeh straneh meje. Podpisa sporazuma se bosta udeležila tudi tržaški župan Roberto Dipiazza in piranski župan Đenio Zadković, so zapisali na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem.

Sicer pa intenzivne priprave na kongres že nekaj časa privabljajo v Slovenijo ugledne goste, znanstvenike z vseh področij in predstavnike najpomembnejših mednarodnih znanstvenih organizacij, ki posredno krepijo tudi sodelovanje s slovenskimi univerzami in raziskovalnimi institucijami, predvsem pa z Univerzo na Primorskem.

Tako bodo med 5. in 10. oktobrom v Ljubljani in Kopru na obisku predsednik Evropskega matematičnega društva Volker Mehrmann, predsednica znanstvenega odbora evropskega kongresa matematike Maria J. Esteban in predsednik odbora za nagrade matematičnega kongresa Martin R. Bridson. Znanstvenike bo prihodnji ponedeljek sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj kongresa.

Osmi evropski kongres matematike bo potekal od 5. do 11. julija 2020 v Portorožu. Organizatorji pričakujejo približno 2000 udeležencev iz celega sveta, kar dela kongres največji matematični dogodek leta in enega večjih znanstvenih dogodkov v zgodovini Slovenije. Organizacijska gostiteljica kongresa je Univerza na Primorskem v sodelovanju z vsemi institucijami v Sloveniji, ki so raziskovalno aktivne na področju matematike, so še navedli na fakulteti.