STAznanost

V Novo Gorico danes vabi Festival znanosti

Nova Gorica, 4. oktobra - V Novi Gorici je danes vrata odprl že sedmi Festival znanosti, s katerim želi e-Hiša, novogoriška hiša poskusov ponuditi javnosti priložnost, da se sreča z znanostjo od blizu in v sproščenem okolju. Z znanstvenimi šovi in predavanji želijo navdušiti navzoče za naravoslovje in tehniko, so sporočili iz Mladinskega centra Nova Gorica.

V sklopu dogodka so tudi letos poskrbeli za radovedneže vseh starosti, za katere so pripravili posebno dvodnevno doživetje s šovi mednarodno priznanega znanstvenega centra AHHAA iz Estonije. Vzporedno s predstavami AHHAA centra bodo potekala predavanja o osvajanju lune ter o mikroplastiki kot grožnji za človeka in okolje.

Letos so se odločili, da festivalu dodajo še ekološko noto s poljudnim predavanjem o mikroplastiki, ki je čedalje večja okoljska težava. "Zavedati se moramo, da je zemlja zaenkrat edini dom, ki ga imamo, in naša dolžnost je, da zanjo skrbimo. Mogoče je bila istih misli tudi posadka Apolla 11, ki je pred 50 leti z Lune zrla v našo malo modro kroglo. S festivalom in ostalimi našimi aktivnostmi nagovarjamo predvsem otroke in mladino ter jim pokažemo, da je naravoslovje lahko zabavno in jih tako v čim večjem številu usmerjamo na znanstveno-tehnično pot," je ob napovedi Festivala znanosti zapisala direktorica Mladinskega centra Nova Gorica Lara Brun.

Znanstveni center AHHAA spada med največje znanstvene centre v Evropi. Poleg ogromno znanstvenih eksperimentov, ki jih lahko ljudje poskusijo, je ekipa AHHAA znana tudi po znanstvenih predstavah, ki so na sporedu v centru in s katerimi krožijo po dogodkih po celi Evropi. Goriški publiki se tokrat predstavljajo s šovom na temo vode.

Danes pripravljajo tudi predavanja o osvajanju Lune ter predavanje Oliverja Bajta iz Morske biološke postaje Piran o pojavu mikroplastike in njenem vplivu na okolje in človeka.

Dopoldansko dogajanje je namenjeno šolam, popoldanski del in sobotno dopoldansko dogajanje pa širši zainteresirani javnosti.

Za Festival znanosti vlada na Goriškem precejšnje zanimanje, brezplačne vstopnice zato zelo hitro poidejo. Dvodnevni festival sicer poteka v športni dvorani Osnovne šole Milojke Štrukelj v Novi Gorici.