STAznanost

Država si želi več sodelovanja slovenskih podjetij s Cernom

Ljubljana, 6. oktobra - Sodelovanje Slovenije z Evropsko organizacijo za jedrske raziskave (Cern) je pomembno tako z vidika raziskovanja in izobraževanja kot tudi gospodarstva. Medtem ko znanstveniki po besedah ministra Jerneja Pikala s Cernom že dobro sodelujejo, pa od podjetij pričakujejo več. Da bi jih spodbudili, prihodnji teden v Cernu pripravljajo dvodnevni dogodek.

V Ženevi bo 9. in 10. oktobra potekal Dan slovenske industrije v Cernu. Dogodek je namenjen slovenskim podjetjem, ki želijo pridobiti ustrezne kontakte in vpogled v način delovanja Cerna in v projekte, ki so potencialno zanimivi za skupno sodelovanje, kot tudi ustvarjanje skupnih poslovnih in razvojnih priložnosti.

Dogodka, ki ga organizirajo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, javna agencija Spirit Slovenija ter Gospodarska zbornica Slovenije, se bodo udeležili predstavniki 25 slovenskih podjetij, ki bodo imeli možnost predstavitve svojih storitev in produktov predstavnikom Cerna, organizirani pa bodo tudi B2B-sestanki.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo je v pogovoru za STA pred dogodkom izpostavil, da je pomen sodelovanja Slovenije s Cernom izjemen, tako za področje znanosti in izobraževanja kot tudi gospodarstva, ki pa ga je za sodelovanje potrebno bolj spodbuditi.

V raziskave v Cernu je danes vključenih pet slovenskih institucij in približno 15 znanstvenikov, več let pa kot dobavitelji ali razvijalci tehnološke opreme s Cernom sodelujejo nekatera slovenska podjetja. Priložnosti sodelovanja za podjetja pa je več, in sicer na 14 področjih delovanja Cerna, vse od računalniškega programiranja, proizvodnje elektronskih plošč, naprav in opreme za razsvetljavo do inženirskih dejavnosti, optike, fotonike itd.

"Moram reči, da smo s tem na nek način zadovoljni, kljub temu pa bi si želeli, da se jim pri tem naporu in hkrati priložnosti pridruži še več podjetij," je povedal Pikalo.

Slovenija od leta 2017, ko ima v predhodni fazi članstva status pridružene članice, namreč na leto vplačuje milijon švicarskih frankov, polnopravno članstvo pa jo bo stalo približno 2,8 milijona frankov. "Članstvo je pomembno tako za znanstvenike kot tudi podjetja, predvsem slednja pa bi morala več od tega članstva izkoristiti, saj je to na eni strani pomembna poslovna priložnost, na drugi pa priložnost za sodelovanja pri najbolj naprednih tehnologijah z najboljšimi," je poudaril Pikalo.

Ena od ovir za premajhno vključenost podjetij je po mnenju ministra slabo poznavanje priložnosti, kar želijo na ravni države med drugim spodbuditi tudi z organizacijo dogodkov, kot je Dan slovenske industrije v Cernu.

Dogodek je po mnenju Pikala pomemben s treh vidikov. Služil bo kot pomemben korak za vzpostavitev organizacijske sheme sodelovanja s Cernom na ravni države, hkrati pa bodo slovenska podjetja na dogodku pridobila uporabne informacije s strani predstavnikov Cerna ter slovenskih znanstvenikov, ki jim bodo predstavili svoje delo in priložnosti za sodelovanje.

"Od podjetij pa pričakuje proaktivno vlogo, da bodo znala na drugi strani promovirati to, kar sami že sedaj počnejo in kar bi v prihodnosti radi počeli," je še povedal Pikalo.

Sporazum med Slovenijo in Cernom o podelitvi statusa pridružene članice kot predhodne faze članstva sta decembra 2016 v Ženevi podpisali tedanja ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič in generalna direktorica Cerna Fabiola Gianotti. DZ ga je ratificiral marca 2017. Po pridobitvi statusa pridružene članice bo Slovenija v petih letih postala polnopravna članica Cerna. Poleg dostopa do Cernovih znanstvenih programov imajo slovenska podjetja možnost sodelovati na razpisih organizacije.

Ženevski Cern, ustanovljen leta 1954, je osrednji svetovni laboratorij za fiziko delcev in sodi med najbolj elitne znanstvene institucije na svetu, saj uporaba njegovih zmogljivosti pogosto povzroči razvoj novih tehnologij. Glavni namen organizacije je zagotavljanje raziskovalne infrastrukture - pospeševalnikov protonov, antiprotonov, težkih ionov, elektronov in pozitronov.