STAznanost

Študija: Z vejpanjem povezane poškodbe pljuč so posledica strupenih hlapov

Washington, 3. oktobra - V ZDA se soočajo z resnim izbruhom bolezni pljuč, povezanih z vejpanjem, v sredo objavljena raziskava pa kaže, da bi lahko bilo to povezano s toksičnimi hlapi. Biopsije pljuč 17 obolelih so namreč pokazale, da so poškodbe skladne z izpostavljenostjo strupenim kemičnim hlapom, so ugotovili raziskovalci z neprofitne Klinike Mayo.

Vzorec 17 ljudi sicer predstavlja le drobec od več kot 800 primerov poškodb pljuč, o katerih je v zadnjih mesecih v povezavi z vejpanjem oz. kajenjem elektronskih cigaret poročal ameriški Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC). Zaradi teh poškodb je glede na zadnje, prejšnji teden objavljene podatke CDC, umrlo 12 ljudi.

V raziskavi, ki so jo objavili v strokovni publikaciji The New England Journal of Medicine, niso našli dokazov, da bi bile z vejpanjem povezane poškodbe pljuč posledica kopičenja maščobnih snovi, kar je bila doslej prevladujoča teorija, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Čeprav potencialne vloge lipidov ne moremo izključiti, nismo odkrili ničesar, kar bi kazalo, da ta problem povzroča kopičenje lipidov v pljučih. Namesto tega se zdi, da gre za neke vrste neposredno kemično poškodbo, podobno tisti, ki nastane zaradi izpostavljenosti toksičnim kemičnim hlapom, strupenim plinom in toksičnim agensom," je komentiral patolog iz arizonske izpostave Klinike Mayo Brandon Larsen.

Vsi bolniki, katerih biopsije pljuč so v raziskavi pregledali, so vejpali, med njimi 71 z oljem marihuane. Dva bolnika sta že pokojna.

Tudi ameriške zdravstvene oblasti preiskujejo izbruh bolezni, ki je od julija večinoma prizadela mlajše moške. Več kot tri četrtine prizadetih je povedalo, da so uporabljali proizvode s THC, psihoaktivno snovjo v marihuani.

THC se za potrebe vejpanja dodajajo topila in okusi, da se ga lahko pogreje in z napravo za vejpanje inhalira. Preiskovalci upajo, da jim bo uspelo ugotoviti, katera izmed teh snovi bi lahko povzročala poškodbo pljuč.