STAznanost

V Avstraliji prvič našli izredno strupeno azijsko gobo

Sydney, 3. oktobra - Eno najbolj smrtonosnih gob na svetu, ki izvira z goratih območij Japonske in Južne Koreje, so prvič našli v Avstraliji, tisoče kilometrov daleč od njenega izvornega naravnega okolja, so danes sporočili z avstralske Univerze James Cook.

Glivo z latinskim imenom Podostroma cornu-damae je v deževnem gozdu v predmestju Cairnsa v tropski avstralski zvezni državi Queensland našel lokalni fotograf. Da gre za omenjeno glivo, so nato potrdili znanstveniki Univerze James Cook.

Na Japonskem in v Južni Koreji je umrlo že več ljudi, ki so živordečo strupeno glivo zamenjali za užitno gobo, ki jo uporabljajo v tradicionalni medicini in iz nje kuhajo čaj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mikolog z omenjene univerze Matt Barrett je poudaril, da najdba kaže na to, da se je ta strupena gliva opazno razširila onkraj doslej znanega habitata. Kot je povedal, so namreč to gobo doslej našli še na Kitajskem, Tajskem in v Papui Novi Gvineji. Domneva, da je veter njene spore raznesel okoli pred več tisoč leti, poroča britanski BBC.

Gre za edino znano gobo na svetu s toksini, ki jih je mogoče absorbirati preko kože. V primeru zaužitja povzroča številne simptome, od bruhanja in driske do vročice in odrevenelosti. Če zastrupitve ne zdravijo, lahko pride do odpovedi več organov ali poškodb možganov ter posledične smrti.