STAznanost

Nobelovec Haldane predaval na slovenskem veleposlaništvu v Washingtonu

Washington, 4. oktobra - Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu je gostilo doslej že šesto letno razstavo slovenske znanosti in izobraževanja, na kateri je predaval Nobelov nagrajenec za fiziko slovensko-škotskega rodu Duncan Haldane, ki živi in dela v ZDA, marca pa je na istem veleposlaništvu dobil slovensko državljanstvo.

Dogodek je odprl veleposlanik Stanislav Vidovič, prišli pa so študenti in raziskovalci znanstvenih ustanov iz Washingtona in okolice. Veleposlanik je poudaril pomen mednarodnega sodelovanja in izmenjave za slovenske izobraževalne in raziskovalne ustanove. Opisal je tudi dosežke profesorja Haldana in se mu zahvalil za udeležbo.

Prav tako se je zahvalil tudi profesorici fizike z univerze Pensilvanija Mirjam Cvetič, predsedniku ameriške izpostave Združenja v tujini izobraženih Slovencev (Vtis) Vidu Čibeju in predsedniku Društva za slovenske študije, profesorju Michaelu Bigginsu.

Haldane je imel predavanje z naslovom Presenečenja v kvantni mehaniki, na koncu pa je sledil sprejem s slovenskimi vini, sokovi in kranjsko klobaso. Ob tej priložnosti so tudi zaprli razstavo slik slovenskega slikarja Vojka Gašperuta Moja dežela.