STAznanost

V Škocjanskih jamah kongres o trajnostnem upravljanju turističnih jam

Škocjan, 7. oktobra - V Parku Škocjanske jame se je danes začel kongres o trajnostnem upravljanju turističnih jam, ki ga do srede organizirata Park Škocjanske jame in Inštitut za raziskovanje krasa ZRC SAZU. Cilj letošnje konference je strokovno-znanstvena mednarodna izmenjava dobrih, pa tudi slabih praks, ki se dotikajo tega področja.

Jamski turizem poteka v okolju, ki se je razvijalo več sto tisoč ali celo več milijonov let, procesi v podzemlju pa so v turističnih jamah običajno izredno počasni, mnogokrat tudi povsem drugačni kot v času nastanka jame, so organizatorji zapisali na spletni strani konference.

"Zato so lahko turistične jame izredno ranljivo okolje ter kot take občutljive na turistično dejavnost," zaradi česar se mora upravljanje - da bi zagotovili dolgoročno rabo jam - nujno prilagoditi naravnim omejitvam tega okolja.

V turističnih jamah, zlasti tistih, kjer se obisk in z njim pritisk nanje, še povečuje, to po navedbah organizatorjev predstavlja zelo zahteven izziv.

Zato bodo na kongresu predstavili teoretične in praktične vidike nosilne zmogljivosti jam z različnih vidikov, kot sta osvetlitev in temperatura, izzivov upravljanja turističnega obiska ter sanacije degradiranih delov turističnih jam.

Kot še poudarjajo organizatorji, ki na kongresu pričakujejo okoli 20 udeležencev iz šestih držav, je sodelovanje upravljavcev turističnih jam in raziskovalcev izjemnega pomena za opredelitev in realizacijo trajnostne rabe kot tudi spremljanja odziva jame na predlagan način rabe.