STAznanost

Študija: Ljudje v družbi bližnjih pojedo več

Birmingham, 7. oktobra - Ljudje pojedo več, če jedo v družbi prijateljev ali družine, kot če jedo sami, je pokazala študija britanske univerze Birmingham. Ljudje, ki jedo v družbi družine ali prijateljev, pojedo do 48 odstotkov več hrane kot tisti, ki jedo sami, so pokazale pretekle raziskave, ki so jih analizirali avtorji raziskave.

Avtorji so preučili 42 dosedanjih raziskav prehranjevanja v družbi, ki so med drugim pokazale tudi, da debele ženske pojedo do 29 odstotkov več hrane, če se prehranjujejo v družbi bližnjih.

"Našli smo zelo močne dokaze, da ljudje pojedo več, če jedo s prijatelji ali družino, kot če jedo sami. Vendar tega družabnega učinka ni bilo opaziti v študijah, ki so preučevale prehranjevanje tistih, ki ljudi okoli sebe niso dobro poznali," je povedala vodja raziskave Helen Ruddock s šole za psihologijo na univerzi v Birminghamu.

"Ljudje skušajo narediti pozitiven vtis na tujce. Izbira majhnih porcij morda predstavlja način za to, tako da je morda zato družabni učinek pri prehranjevanju manj izražen v skupinah tujcev," je še navedla, so zapisali na spletni strani birminghamske univerze.

"Rezultati preteklih študij kažejo, da je to, kaj in koliko bomo pojedli, odvisno od tega, kakšen vtis o sebi želimo narediti. To je izraženo predvsem pri ženskah, ko jedo z moškim, na katerega želijo narediti vtis, in debelih ljudeh, ki se želijo izogniti sodbam okolice zaradi tega, ker preveč pojedo," je pojasnila Ruddockova.

Avtorji raziskave svoje ugotovitve povezujejo z navadami prednikov sodobnega človeka, ki so se preživljali z lovom in nabiralništvom. Ti so delili hrano, s čimer so se izognili obdobjem pomanjkanja. Ta preživetveni mehanizem bi lahko pri ljudeh obstajal še danes.

To bi lahko vodilo to tega, da ljudje v družbi pojedo več. Prehranjevanje s prijatelji namreč predstavlja večji užitek. Poleg tega družbene norme "dovoljujejo" prekomerno prehranjevanje v družbi, medtem ko ga "kaznujejo", če človek preveč poje, ko je sam. Zagotavljanje hrane je povezano tudi z odobravanjem med prijatelji oziroma v družini, kar krepi družbene vezi.