STAznanost
Medicina in zdravje

Dobitniki Nobelove nagrade za medicino veseli, da delijo nagrado

Stockholm, 7. oktobra - Prejemniki letošnje Nobelove nagrade za medicino William G. Kaelin, Gregg L. Semenza in Peter J. Ratcliffe so veseli, da to nagrado delijo drug z drugim, je sporočil sekretar Nobelovega odbora na inštitutu Karolinska Thomas Perlmann, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Švedska, Stockholm.
Letošnjo Nobelovo nagrado za medicino prejmejo Američana William G. Kaelin in Gregg L. Semenza ter Britanec Peter J. Ratcliffe za odkritja, kako celice občutijo kisik in se mu prilagajajo.
Foto: Xinhua/STA

"Delamo znanje. To je tisto, kar delam," je povedal 65-letni Ratcliffe v pogovoru s predstavnikom Nobelovega odbora, ki ga je obvestil, da je med letošnjimi prejemniki nagrade. Zmotili so ga med pripravo prijave za financiranje študije.

Direktor kliničnih raziskav na londonskem Inštitutu Francis Crick je poudaril, kako težko je vedeti, katere informacije bodo uporabne. Opozoril pa je tudi na nevarnost, da se poskuša usmerjati raziskavo k vnaprej določenim ciljem, so navedli na Nobelovem odboru.

Letošnjo nagrado za medicino oziroma fiziologijo za odkritja, kako celice občutijo kisik in se mu prilagajajo, prejmeta še Američana Kaelin in Semenza. 61-letni Kaelin dela na Medicinskem inštitutu Howard Hughes v ZDA, 63-letni Semenza pa je direktor vaskularnega raziskovalnega programa na Inštitutu za celični inženiring John Hopkins.

Podelili jim jo bodo na slovesnosti 10. decembra, na obletnico smrti Alfreda Nobela. Denarno nagrado v višini devet milijonov švedskih kron (830.000 evrov) si bodo razdelili.

Letošnji dobitniki Nobelove nagrade za medicino so sicer pred tremi leti prejeli že ugledno Laskerjevo nagrado, ki jo v ZDA podeljujejo za dosežke na področju medicine.