STAznanost
Medicina in zdravje

Tudi bodoči očetje bi se morali odpovedati alkoholu

Peking, 10. oktobra - Tudi moški, ki si želijo postati očetje, bi se morali odpovedati alkoholu. Tveganja, da se ne bo rodil popolnoma zdrav otrok, namreč ne povečuje le materino uživanje alkohola, kažejo najnovejše raziskave kitajskih znanstvenikov.

Analiza podatkov iz 55 raziskav iz obdobja med letoma 1991 in 2019, ki jo je naredila skupina znanstvenikov z univerze Central South v kitajskem mestu Changshaus, je pokazala, da obstaja povezava med prirojenimi srčnimi napakami otroka in pivskimi navadami očeta v obdobju pred oploditvijo. Zakaj natančno pride do tega, še ni pojasnjeno.

Če so očetje tri mesece, preden je partnerica zanosila, redno uživali alkohol, se je tveganje, da se bo rodil otrok s srčno napako, povečalo za 44 odstotkov. V primeru prekomernega popivanja, torej več kot petih meric alkohola ob posamezni priložnosti, se je tveganje povečalo celo za 52 odstotkov, so avtorji raziskave zapisali v strokovni reviji European Society of Cardiology.

"Opažamo, da se tveganje za prirojeno srčno napako otroka z rastjo očetovega uživanja alkohola postopno povečuje," je povedal vodja skupine kitajskih znanstvenikov Jiabi Qin. S sodelavci je v okviru raziskave preučil podatke o 41.747 dojenčkih s prirojenimi srčnimi napakami ter 297.587 dojenčki z zdravim srcem in njihovimi starši.

Tudi materino uživanje alkohola po teh ugotovitvah povečuje tveganje za obolenje srca pri otroku. Pri ženskah, ki so pred nosečnostjo ali v prvem trimesečju uživale vino, pivo in druge alkoholne pijače, so znanstveniki ugotovili za 16 odstotkov večje tveganje za tovrstna obolenja otrok. "Uživanje alkohola in predvsem prekomerno popivanje je zelo nevarno ravnanje, ki ne povečuje le nevarnosti za srčno napako pri otroku, pač pa škodi tudi zdravju bodočih staršev," je poudaril Qin.

Kot so poudarili znanstveniki, njihova raziskava, kot se sicer pogosto dogaja v medicini, kaže le na povezavo in ne razkriva tudi vzroka. Kako lahko očetovo uživanje alkohola vpliva na nepravilen razvoj srca pri otroku, tako še ne znajo pojasniti.

Znan pa je denimo primer, da kajenje okvari genski zapis v spermijih in lahko na ta način vpliva na nepravilen razvoj pri potomcu, do podobnega procesa bi tako lahko prihajalo tudi pri alkoholu. Avtorji raziskave zato svetujejo, da bi se morali vsi moški in ženske, ki si želijo ustvariti družino, odreči uživanju alkohola.