STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Andreja Gomboc: Nobelovi nagradi za fiziko zelo zasluženi

Ljubljana, 8. oktobra - Letošnji Nobelovi nagrajenci za fiziko, James Peebles, Michel Mayor in Didier Queloz, si nagrado po besedah astrofizičarke Andreje Gomboc z Univerze v Novi Gorici zelo zaslužijo, saj se obe nagrajeni temi - kozmologija in področje eksoplanetov - ukvarjata s temeljnimi vprašanji človeštva v vesolju.

Ajdovščina. Astrofizičarka Andreja Gomboc. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ajdovščina.
Astrofizičarka Andreja Gomboc.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Švedska kraljeva akademija znanosti, ki podeljuje Nobelove nagrade, je Peeblesu ter Mayorju in Quelozu nagrado pripisala za njihov prispevek k razumevanju razvoja vesolja in mesta Zemlje v njem.

Peebles, profesor z ameriške univerze Princeton, polovico nagrade prejme za "teoretična odkritja v fizikalni kozmologiji", Mayor in Queloz pa si bosta drugo polovico nagrade razdelila za odkritje prvega eksoplaneta, ki kroži okoli Soncu podobne zvezde.

Kot je za STA dejala Andreja Gomboc, sta obe temi povezani s temeljnimi vprašanji človeštva v vesolju: "Človeštvo se že od nekdaj sprašuje, ali smo v vesolju sami ter kako je vse skupaj nastalo."

Po njenih besedah je Peebles k področju kozmologije veliko prispeval "še v času, ko ni bilo na voljo veliko opazovalnih podatkov" in je eden od zaslužnih za to, da se je "kozmologija razvila tako, kot se je". Kot pravi profesorica astronomije na Univerzi v Novi Gorici, je med drugim veliko prispeval k teoriji velikega poka, k vprašanju temne snovi ter k vprašanjem nastajanja struktur v vesolju.

Mayor in Queloz pa sta s svojim odkritjem začetnika področja odkrivanja eksoplanetov, "ugotavljanja lastnosti na njih ter seveda vprašanja, ali na katerem od teh planetov obstaja življenje". Kot pravi, je raziskovanje eksoplanetov "zraslo na teh koreninah".

Nasploh se raziskovanje vesolja širi: "Zastavljamo si vedno bolj ambiciozne projekte, tudi zato, ker nam razpoložljiva tehnologija, od opazovalne opreme pa do računalniških zmogljivosti, ki omogočajo boljše numerične simulacije, to omogoča."

Nagrado bodo podelili na slovesnosti 10. decembra, na obletnico smrti Alfreda Nobela, nagrajenci pa si bodo razdelili finančno nagrado v višini devet milijonov švedskih kron (830.000 evrov).