STAznanost

Nobelov lavreat: Nagrada velika spodbuda za mlade raziskovalce

Stockholm, 9. oktobra - Eden od letošnjih Nobelovih nagrajencev za kemijo, Japonec Akira Yoshino, meni, da bo ta nagrada velika spodbuda za mlade raziskovalce na različnih področjih. Yoshino prestižno nagrado prejme skupaj z Američanom Johnom B. Goodenoughom in Britancem M. Stanleyjem Whittinghamom za razvoj litij-ionske baterije.

Kot je Yoshino dejal v telefonskem pogovoru s švedsko kraljevo akademijo znanosti po razglasitvi dobitnikov nagrade, so litij-ionske baterije pomembne zaradi svojega prispevka k trajnostni družbi. Opozoril je tudi, da so podnebne spremembe zelo resen problem za človeštvo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

71-letni profesor na univerzi Meijo v Nagoji si bo nagrado v vrednosti devet milijonov švedskih kron (830.000 evrov) razdelil s 97-letnim Goodenoughom in 77-letnim Whittinghamom.

Goodenough, ki se je rodil leta 1922 v Jeni v Nemčiji, je s 97 leti najstarejši dobitnik Nobelove nagrade do zdaj. Profesor na univerzi Teksas v Austinu je dober mesec starejši od lanskega dobitnika Nobelove nagrade za fiziko Arthurja Ashkina.

V prvem odzivu je dejal, da je počaščen in nagrado ponižno sprejema. "Če živiš 97 let, lahko marsikaj narediš," je dejal ter se zahvalil prijateljem za podporo, ki so mu jo nudili celotno življenje.