STAznanost

Odprt je razpis za mlade raziskovalke v zadnjem letniku doktorskega študija

Ljubljana, 10. oktobra - Mlade raziskovalke v zadnjem letu doktorskega študija naravoslovnih znanosti, biotehnike ali medicine se lahko do 7. novembra prijavijo na razpis nacionalnih štipendij programa L'Oreal - Unesco Za ženske v znanosti 2020. Tri letne štipendije v vrednosti 5000 evrov bodo podelili marca.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali partnerji nacionalnega programa L'Oreal Adria in Slovenska nacionalna komisija za Unesco, se na razpis lahko prijavijo mlade raziskovalke naravoslovnih znanosti, biotehnike ali medicine, ki so v študijskem letu 2019/2020 v zaključni fazi doktorskega študija, svoje raziskovanje pa opravljajo na slovenski raziskovalni instituciji in niso starejše od 35 let.

Med prijavljenimi kandidatkami bo komisija, sestavljena iz slovenskih znanstvenikov, izbrala tri, ki so "najperspektivnejše in izražajo znanstveno odličnost".

Prijave bo poleg ocenjevalne komisije pregledal tudi nacionalni odbor, med drugim pa se bodo osredotočili na dosedanje znanstveno delovanje prijaviteljice, relevantnost doktorata, njegovo praktično vrednost, izvirnost in inovativnost, je pojasnila Mirijam Vrabec, predsednica ocenjevalne komisije.

Štipendije bodo podelili na slavnostni podelitvi marca prihodnje leto. Prvič so štipendije podelili leta 2006, do sedaj pa je nagrado za svojo znanstveno odličnost prejelo 37 slovenskih štipendistk.

"Prizadevamo si, tudi s podelitvijo štipendij L'Oreal - Unesco Za ženske v znanosti, da bi delež raziskovalk, ki trenutno v svetu, glede na podatke statističnega urada Unesco, znaša le 28,8 odstotka, zvišali," so organizatorji v sporočilu za javnost povzeli predsednico nacionalnega odbora razpisa Alenko Malej.

Po podatkih nacionalnega statističnega urada je bilo v Sloveniji v študijskem letu 2018/19 na doktorskem študiju več žensk (54 odstotkov) kot moških, vendar pa se slika drastično obrne pri zaposlovanju v znanosti. Delež žensk v raziskovalni dejavnosti za leto 2017 namreč znaša le 34,1 odstotka.

Podobno sliko kažejo tudi podatki raziskave She Figures 2018, po katerih je med raziskovalci v EU le tretjina žensk. Še najbolje so ženske zastopane v javnem (42,5 odstotka) in akademskem (42,1 odstotka) sektorju, medtem ko v zasebnem sektorju predstavljajo le 20,2 odstotka raziskovalcev. Poleg tega so ženske raziskovalke v povprečju plačane 17 odstotkov manj kot njihovi moški kolegi.

Naj pa bi se razmerje med ženskami in moškimi v EU izboljševalo, leta 2016 so ženske namreč predstavljale 47,9 odstotka vseh doktorjev znanosti.

Kljub temu pa doktorsko izobražene ženske v znanstvenih poklicih pogosto zasedajo podporne funkcije z nazivom "strokovnjakinja" ali "tehničarka" (53,1 odstotka), redkeje pa višje funkcije z nazivom "znanstvenica" ali "inženirka" (40,8 odstotka).

Kot še kaže raziskava She Figures, so ženske v EU na višjih položajih v akademskih poklicih zastopane redkeje kot moški. Med doktorskimi študenti je 48 odstotkov žensk, medtem ko je na najvišjih akademskih položajih le 24 odstotkov žensk, so še zapisali v sporočilu za javnost.