STAznanost

S podelitvijo nagrad se je na IJS sklenila 22. multikonferenca Informacijska družba

Ljubljana, 11. oktobra - Na Institutu Jožef Stefan (IJS) se je s podelitvijo nagrad in zaključno slovesnostjo sklenila 22. multikonferenca Informacijska družba. Nagrado za najboljši dosežek na področju informacijske družbe je dobila aplikacija Veš, kaj ješ?!, nagrado za življenjsko delo pa profesor z mariborske fakultete za elektrotehniko in računalništvo Marjan Mernik.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na IJS, so nagrado za življenjsko delo v čast Donalda Michija in Alana Turinga profesorju Merniku podelili za izjemen življenjski prispevek k razvoju in promociji informacijske družbe.

Mernik, profesor računalništva na fakulteti za elektrotehniko in računalništvo Univerze v Mariboru, poučuje različne tečaje programiranja, jezikov za programiranje, sestavljavcev in evolucijskih računov. Med drugim je bil svetovalec za osem doktorskih študentov na mariborski univerzi in so-svetovalec za pet doktorskih študentov na univerzi Alabama v Birminghamu, ZDA, kjer je leta 2004 preživel leto v tujini.

Njegovo raziskovalno delo je bilo objavljeno v več kot 100 člankih, med njimi več kot 70 v revijah z indeksom SCI. V letu 2017 je bil najvišje citirani raziskovalec računalništva in informatike iz Slovenije.

Brezplačno aplikacijo Veš, kaj ješ?!, ki je dobila informacijsko jagodo oziroma nagrado za najboljši dosežek na področju informacijske družbe v preteklem letu, so razvili Inštitut za nutricionistiko, IJS in Zveza potrošnikov Slovenije s ciljem "potrošnikom ponuditi hitro, preprosto in razumljivo informacijo o hranilni sestavi živila".

Kot so sporočili z Zveze potrošnikov Slovenije, je aplikacija dosegla že več kot 50.000 prenosov in več kot 200.000 iskanj. "Prepričani smo, da je aplikacija prispevala k številnim bolj zdravim, predvsem pa informiranim odločitvam," je nagrado pospremila predsednica zveze potrošnikov Breda Kutin, ki verjame, da ima aplikacija velik potencial za osveščanje potrošnikov o zdravi izbiri, ne le v Sloveniji, ampak tudi v Evropi.

Po drugi strani pa je nagrado za najslabši dosežek na področju informacijske družbe, informacijsko limono, prejelo E-zdravje zaradi nepovezanosti podatkov zdravstvenega kartona. "E-zdravje je ključnega pomena za kvaliteto zdravstvenih storitev v Sloveniji, vendar se prepočasi in premalo kvalitetno uveljavlja," so na IJS zapisali v obrazložitvi.

Podelili so še nagrado za tekoče dosežke, ki so jo prejeli sodelavci odseka za inteligentne sisteme IJS, ter nagrado za najboljšo invencijo oz. inovacijo s tržnim potencialom iz javnih raziskovalnih organizacij.

Nagrado za najboljšo invencijo oziroma inovacijo v vrednosti 2500 evrov, ki so jo podelili v okviru 12. mednarodne konference o prenosu tehnologij, so kot ekipa prejeli Matija Gatalo, Matic Grom, Marjan Bele, Miran Gaberšček, Nejc Hodnik in Primož Jovanovič.

Prejeli so jo za tehnologijo za boljše in cenejše vodikove gorivne celice, ki izvira s Kemijskega inštituta. Kot so zapisali v mednarodni ocenjevalni komisiji, ima tehnologija namreč "jasno izraženo vrednost in je na visoki stopnji tehnološke zrelosti", hkrati pa prinaša "potencialno visoko vrednost za družbo".