STAznanost

Na mariborski strojni fakulteti do prenovljene predavalnice

Maribor, 21. oktobra - Na mariborski fakulteti za strojništvo so danes v uporabo slovesno predali eno izmed predavalnic, ki so jo v celoti prenovili v sodelovanju s podjetjem BSH Hišni aparati iz Nazarij. Skupaj z dekanom Bojanom Dolšakom je naložbo odprl prvi mož omenjenega podjetja Boštjan Gorjup, sicer tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije.

Kot je povedal dekan Dolšak, se na njihovi fakulteti študentom in zaposlenim trudijo zagotoviti čim boljše pogoje za izvajanje študijskega procesa, zato s pomočjo strateških partnerjev iz gospodarstva izvajajo prenove predavalnic. V preteklih letih so uspeli sodobno prenoviti že štiri predavalnice.

Tokrat so eno od njih v celoti prenovili s pomočjo omenjenega podjetja, ki je del velike nemške skupine, pod okrilje katere sodita tudi globalno uveljavljeni blagovni znamki Bosch in Siemens.

Podjetje je fakulteti omogočilo obnovo tal, sten, namestitev novega pohištva, table, projektorja in projekcijskega platna. Ob tem so v barvnih odtenkih celostne podobe podjetja popestrili prazne zidove učilnice in namestili vitrine z reprezentančnimi izdelki.

Fakulteta za strojništvo, ki je del Univerze v Mariboru, bo prihodnji mesec obeležila 60 let obstoja, saj se z dnevom fakultete 26. novembra spomnijo dne, ko je bil leta 1959 sprejet zakon o ustanovitvi Višje tehniške šole v Mariboru.

Študentom na fakulteti danes omogočajo študij strojništva, gospodarskega inženirstva s področja strojništva in mehatronike, tehniškega varstva okolja ter oblikovanja in tekstilnih materialov. Ob tem vse bolj intenzivno sodelujejo z gospodarstvom, saj se dosežki raziskav vse bolj prenašajo v različne veje slovenske strojne, kovinsko predelovalne in tekstilne industrije.