STAznanost
Humanistika in družboslovje

V poklon prvemu predavatelju UL Franu Ramovšu odkrili njegov doprsni kip

Ljubljana, 23. oktobra - Rektor Univerze v Ljubljani (UL) Igor Papič in dekan filozofske fakultete Roman Kuhar sta danes v Zbornični dvorani na rektoratu odkrila doprsni kip prvega predavatelja univerze Frana Ramovša. Letos UL praznuje 100 let delovanja, za njen rojstni dan pa velja 3. december, ko je imel Ramovš v Zbornični dvorani prvo predavanje v slovenskem jeziku.

Prvo predavanje na UL je bilo hkrati prvo predavanje na takratni filozofski fakulteti. "Filozofska fakulteta je pomembna članica Univerze v Ljubljani, saj je bila ena od petih ustanovnih članic, poleg tega je tudi glavni varuh slovenskega jezika tako na univerzi kot v širši družbi," je ob odkritju kipa opozoril rektor Papič.

Kot so sporočili z UL, so bili z Ramovševim predavanjem postavljeni temelji visokošolskega izobraževanja v slovenskem jeziku. Ramovš je po besedah dekana filozofske fakultete Kuharja v pozdravu takratnim študentom dejal, da s tem dnem stopamo v novo življenje, 'naš narod pa v zgodovino, ki je ne izbriše nihče nikoli več'.

"Imel je prav. Univerza v Ljubljani in z njo filozofska fakulteta sta v zadnjih sto letih ključno zaznamovali kulturni, družbeni, politični in tudi duhovni razvoj te države. Stoletnica je tako priložnost, da se poklonimo tej častitljivi zgodovini," je poudaril Kuhar. Po njegovih besedah je kip Ramovša tudi poklon drugim prvim akterjem ljubljanske univerze.

"Brez njihovih drznih upanj in vizij na pogorišču prve svetovne vojne danes ne bi praznovali stoletnice univerze. Bržkone bi jo dobili nekaj desetletij pozneje," je še dodal.

Sicer se je z odkritjem kipa začel 38. mednarodni simpozij Obdobja, ki bo potekal do petka. Gre za osrednje mednarodno znanstveno slovenistično srečanje, ki se ga udeležujejo domači in tuji jezikoslovci, literarni zgodovinarji in teoretiki ter drugi humanisti. Letos poteka pod naslovom Slovenski javni govor in jezikovno-kulturna (samo)zavest.