STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Google uspešno preizkusil prelomno nadgradnjo superračunalnika

San Francisco, 23. oktobra - Ameriški tehnološki velikan Google je v danes objavljenem znanstvenem članku razkril, da mu je uspel t. i. kvantni preboj, za katerega si znanstveniki prizadevajo od 80. let prejšnjega stoletja. S kvantnim računalnikom, nadgradnjo superračunalnika, so uspeli v nekaj minutah izvesti operacijo, ki je sodobna tehnologija ne bi mogla v 10.000 letih.

T. i. kvantna nadvlada, ki velja za enega najtrših orehov superračunalniške znanosti, bo novim generacijam kompleksnih računalniških sistemov omogočila računanje z danes nepredstavljivimi hitrostmi.

Kot poročajo tuji mediji, ki se sklicujejo na Googlov članek v znanstveni reviji Nature, je tehnološki velikan v svojem laboratoriju v Santa Barbari izjemno kompleksen matematični izračun s pomočjo kvantnega računalnika dokončal v treh minutah in 20 sekundah. Niti najzmogljivejši sodobni superračunalniki tega ne bi zmogli v manj kot 10.000 letih.

Kvantni računalnik, plod desetletij raziskav na področju kvantne mehanike, deluje na povsem drugačen način kot običajni računalniki. Njegovo delovanje temelji na spremembah nekaterih predmetov, ko so denimo izpostavljeni ekstremnemu mrazu. V napravi je tako med drugim kovina, ki jo ohladijo na skoraj minus 460 stopinj Fahrenheita.

Znanstveniki dosežek že primerjajo s prvim poletom bratov Wright leta 1903. Gre za dokaz, da je nekaj resnično mogoče, čeprav bodo morda minila leta, preden bo potencial tega lahko uresničen, so zapisali v The New York Timesu.

"Izvirni letalnik bratov Wright ni bilo uporabno letalo, a to niti ni bil njun namen. Zasnovan je bil, da dokaže bistvo, in to je tudi storil," je za časnik dejal računalniški strokovnjak z Univerze v Teksasu Scott Aaronson, ki je Googlov članek recenziral pred objavo.

Po mnenju mnogih znanstvenikov bo kvantni preboj tudi ključnega pomena z vidika kibernetske varnosti. Takšne naprave bi namreč zlahka dešifrirale kode, ki ščitijo superračunalnike, na katerih temeljijo sistemi nacionalne varnosti. Ameriška in kitajska vlada tako kvantno računalništvo že nekaj časa obravnavata kot prioriteto z vidika nacionalne varnosti.

Do začetka komercialne izdelave takšnih naprav bo sicer najverjetneje minilo še veliko časa. Nekatera največja imena računalniške industrije, kot so Microsoft, Intel in IBM, so za pospešitev razvoja doslej namenila ogromne zneske. Kljub temu med posameznimi vlagatelji trenutno v ospredju ostaja Kitajska država, ki je samo za vzpostavitev državnih kvantnih laboratorijev namenila 400 milijonov dolarjev.

V IBM so danes prav zaradi dolgotrajnega razvoja takšnih naprav podvomili v Googlove navedbe. Kot so ocenili v svojem blogu, bi klasični napredni superračunalnik enako nalogo lahko opravil v dveh dneh in pol.

"Izvirni pomen izraza kvantna nadvlada se nanaša na točko, ko lahko kvantni računalniki izvajajo naloge, ki jih običajni ne morejo, zato v tem primeru ne gre za kvantno nadvlado," so v IBM zapisali na svojem blogu. Kot so pojasnili, Googlova naprava le računa hitreje, ne pa tudi izvaja postopke, ki jih drugi superračunalniki ne morejo.