STAznanost

V gobcu kitovca našli novo vrsto rakov

Tokio, 11. novembra - Japonski znanstveniki so v gobcu morskega psa kitovca, največje ribe na svetu, našli novo vrsto amfipodnih rakov iz reda postranic. V škržnih režah kitovca, ki so ga proučevali, so našli kar okoli 1000 teh malih rakov.

Postranice so znane po tem, da je njihova prehrana zelo raznolika in da lahko živijo v zelo ekstremnih razmerah - od planinskih jezer do dna oceana. "To so izjemna bitja. Običajno so dolga med tri in pet centimetrov, neverjetna pa so zato, ker se lahko prilagodijo tako različnim okoljem," je povedal Ko Tomikawa z univerze v Hirošimi.

Novo vrsto amfipodnih rakov iz reda postranic so poimenovali podocerus jinbe, ki je izpeljanka iz japonskega imena za kitovce jinbe zame. Dolgi so zgolj pet milimetrov in so rjave barve. Nožice imajo poraščene z dlačicami, da tako privabijo različne mikroorganizme za hrano, je pojasnil japonski znanstvenik, ki je v akvariju na otočju Okinawa proučeval kitovca.

Gobec kitovca je zanje verjetno dober habitat, saj so ves čas izpostavljeni pritoku sveže morske vode, ki jim omogoča dihanje, po njej pa dobivajo tudi hrano, je povedal. "Poleg tega je pomembno še, da jim to mesto zagotavlja varnost pred plenilci," je povedal.