STAznanost

V Leku so se poklonili raziskovalcem

Ljubljana, 8. novembra - Ob svetovnem dnevu znanosti za mir in razvoj, ki ga obeležujemo 10. novembra, so v Novartisu v Sloveniji v sodelovanju z znanstvenimi institucijami pripravili dan za raziskovalce. Približno 70 znanstvenikov iz Leka in slovenskih akademskih ustanov je spoznavalo najnovejše raziskovalne dosežke ter razpravljalo o načinih za krepitev povezovanja med akademsko sfero in gospodarstvom.

"Sodelovanju z akademskimi in znanstvenimi institucijami dajemo v Leku in Novartisu velik pomen. Verjamemo, da smo podjetja in raziskovalne ustanove naravni partnerji v razvoju znanosti, bazičnih znanj in aplikativnih rešitev, ki skupaj ustvarjajo gospodarski napredek in zagotavljajo trajno rast družbene blaginje," je pred navzočimi poudaril predsednik uprave Leka in predsednik Novartisa v Sloveniji Robert Ljoljo.

Da je sodelovanje z raziskovalnimi, akademskimi institucijami zanje zelo dragoceno, je povedala tudi vodja strateških programov v Leku Darja Ferčej Temeljotov. "Iz teh ustanov v veliki večini izhajamo in se radi vračamo po novo učenost, ki jo skupaj nadgrajujemo v mešanih skupinah," je dejala in dodala, da je takšno sodelovanje neprecenljivo, saj spodbuja razvoj inovativnih idej in tudi mladih talentov.

Lekovi strokovnjaki sodelujejo s fakultetami, univerzitetnimi kariernimi centri in študentskimi organizacijami v širši regiji. Profesorjem in študentom redno predstavljajo stroko in delo v farmacevtski industriji. Vsako leto pri njih prakso opravlja več kot 100 dijakov in študentov. Poleg tega sooblikujejo študijske programe, sodelujejo v slovenskih in mednarodnih projektih za izmenjavo študentov, njihovi znanstveniki predavajo na fakultetah.

Gospodarstvo je usmerjeno v delovanju iz obstoječega znanja v izdelek, akademska sfera pa iz obstoječega znanja v nova znanja. Te razlike so po besedah predsednika upravnega odbora Univerze v Ljubljani Boruta Božiča pomembne za dvig blagostanja družbe, saj je presečišče v osnovi različnega delovanja obeh sfer gonilo razvoja. "Da bi bil ta presek čim večji in učinkovit, se moramo med seboj poznati, sodelovati in si zaupati," je dejal.

Lek že vrsto let tesno sodeluje tudi z Institutom Jožef Stefan. Vodja tamkajšnjega odseka za biokemijo, molekularno in strukturno biologijo Boris Turk je podjetje izpostavil kot eno od tistih podjetij pri nas, ki največ vlagajo v raziskave in razvoj. "Obenem je tudi eno tistih podjetij, ki je vsaj na področju biomedicinskih raziskav eden najpomembnejših zaposlovalcev visoko kvalificiranih kadrov v Sloveniji," je dodal in menil, da je takšno sodelovanje mogoče še nadgraditi, tudi ob pomoči države.