STAznanost

Japonska sonda se z vzorci z asteroida vrača proti Zemlji

Tokio, 20. novembra - Japonska sonda Hayabusa2, ki je krožila okoli oddaljenega asteroida, se vrača proti Zemlji. S seboj prinaša vzorce, ki bi lahko osvetlili nastanek našega Osončja.

Dolga pot domov se začela minuli teden, sonda pa naj bi po napovedih japonske vesoljske agencije Jaxa dragoceni tovor dostavila konec prihodnjega leta.

"Pričakujemo, da nam bo Hayabusa2 zagotovila nova znanstvena dognanja," je izjavil vodja projekta Yuichi Tsuda.

Sonda bo na Zemljo dostavila ogljikove in organske snovi, ki bodo ponudile informacije o tem, kako so te snovi razpršene po Osončju, zakaj obstajajo na asteroidu in kako so povezane z Zemljo, je pojasnil Tsuda.

Misija je sondo v velikosti hladilnika popeljala približno 300 milijonov kilometrov od Zemlje, kjer je raziskovala asteroid Ryugu, kar v japonščini pomeni zmajeva palača.

Hayabusa2 je aprila v asteroid izstrelila "naboj", ki je vzorce površja dvignil v atmosfero. Nato je na njem pristala sonda, ki je zbrala te vzorce, za katere znanstveniki upajo, da jim bodo ponudili odgovore na vprašanje, kako je bilo videti Osončje ob nastanku pred okoli 4,6 milijarde leti.

Sonda je navodilo za vrnitev domov dobila minulo sredo, težnosti asteroida se je osvobodila v ponedeljek, motorje pa bo vključila v začetku decembra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tsuda je povedal, da je šestletna misija, ki je stala okoli 30 milijard jenov (250 milijonov evrov), presegla pričakovanja, je pa priznal, da je morala njegova ekipa premostiti vrsto tehničnih težav.

Sonda je do asteroida potrebovala tri leta in pol, potovanje domov pa bo precej krajše, saj bosta Zemlja in Ryugu takrat precej bližje. Hayabusa2 naj bi vzorce odvrgla v puščavo na jugu Avstralije, a se Jaxa še pogaja z avstralsko vlado, kako bodo to izvedli, je povedal Tsuda.

To plovilo je naslednik prve japonske sonde za raziskovanje asteroidov Hayabusa, kar v japonščini pomeni sokol. Ta je kljub velikim težavam med sedemletno misijo leta 2010 zbrala vzorce z manjšega asteroida v obliki krompirja. Po vstopu v Zemljino atmosfero je zgorela.

Po trenutnih načrtih bo Hayabusa2, potem ko bo odvrgla kapsulo z vzorci na Zemljo, nadaljevala potovanje po vesolju in bi morda lahko raziskala še kakšen asteroid. "Ekipa je ravno začela preučevati, kaj bi lahko naredili po tem, a za zdaj nimamo konkretnih načrtov glede nove destinacije," je povedal Tsuda.