STAznanost

Na Gimnaziji Celje - Center že 12. obeležitev dneva znanosti za mir

Celje, 15. novembra - Gimnazija Celje - Center danes že 12. zapored z nacionalno prireditvijo in več kot 300 učenci, dijaki in mentorji obeležuje svetovni dan znanosti za mir in razvoj. Prireditev se bo začela s predstavo Naj gre vse v pi ali kako sem si zapomnil 3141 decimalk, sledile bodo delavnice z eksperimentiranjem, so sporočili z gimnazije.

Navedli so tudi, da bodo mladi iz 25 osnovnih šol eksperimentirali v 14 vsebinsko raznolikih delavnicah, ki so jih pripravili dijaki in učitelji. V večernih urah bodo na šoli gostili tudi Unesco koordinatorje iz vse države, ta dan pa se s prireditvijo zaključuje tudi srečanje novega Erasmus in podjetniškega projekta v srednjih šolah YESSS, ki ga koordinira gimnazija.

Kot je povedala mentorica Unesca na šoli Marjana Turnšek, je izhodišče prireditve novembrski svetovni dan znanosti za mir in razvoj ter zavedanje, da se ne učimo le zato, da bi vedeli, temveč da bi svoje znanje znali koristno uporabiti. V projektu pa dajejo poudarek medpredmetnemu povezovanju, uporabnosti znanja, razvijanju temeljnih kompetenc in uporabi principov avtentičnega učenja.

Po besedah ravnatelja gimnazije Gregorja Deleje je ravno medgeneracijsko sodelovanje tisto, ki prispeva k učinkoviti in kakovostni promociji znanosti. Na tak način ta postaja bolj razumljiva, v učenje vrača potrebno stopnjo radovednosti in pri mladih veča željo po ustvarjalnosti in podjetnosti. Zato je letošnje leto projekt Veselje do znanosti tudi del novega Erasmus in podjetniškega projekta YESSS, nastaja pa v sodelovanju s partnerji iz Bolgarije, Turčije in Srbije.

Avtor in igralec Nik Škrlec pa v predstavi Naj gre vse v pi na oder inovativno postavlja mnemotehniko palače spomina in način pomnjenja decimalk števila pi. Na ta način želi mladim nazorno pokazati neskončna obzorja ustvarjalnosti in pomena (samo)motivacije in odločenosti za uresničevanje idej, tudi takrat ko se te zdijo na prvi pogled neuresničljive.