STAznanost

Drugi Dan ARRS v navdih novi generaciji mladih raziskovalcev

Ljubljana, 19. novembra - V Ljubljani bo danes potekal drugi nacionalni dogodek Dan ARRS 2019: Podpiramo odličnost, ki bo posvečen novi generaciji mladih raziskovalcev. V okviru dogodka se bodo zvrstili panel na temo podnebnih sprememb, delavnica za mlade raziskovalce in predstavitev dosežkov Odlični v znanosti, dan pa se bo sklenil s slavnostnim sprejemom.

Dan ARRS, ki ga prireja Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS), se bo začel z uvodno panelno razpravo z naslovom Družbena odgovornost znanosti za Planet A. Razprava bo namenjena premislekom o širšemu poslanstvu znanosti ter raziskovalk in raziskovalcev pri naslavljanju podnebnih sprememb ter z okoljem in trajnostno naravnanostjo povezanih tematik, pri katerih so mlajše generacije globalno v zadnjem letu prevzele aktivno vlogo osveščanja in zahtev za spremembe.

V nadaljevanju bodo predstavniki Društva Mlada akademija v praktični delavnici Iz prve roke: kako začeti kot mlada raziskovalka oz. raziskovalec? podali nekaj nasvetov in napotkov mladim raziskovalkam in raziskovalcem. V odmoru pa bo mladim raziskovalkam in raziskovalcem na voljo kotiček za posvet.

V sklopu že osme izvedbe projekta promocije znanosti ARRS - Odlični v znanosti 2019 bodo na Dnevu ARRS potekale tudi predstavitve najvidnejših raziskovalnih dosežkov lanskega leta. V treh vzporednih sklopih bodo predstavili dosežke s področja naravoslovja in tehnike, medicine in biotehnike ter družboslovja in humanistike.

Dan se bo sklenil s slavnostnim sprejemom nove generacije mladih raziskovalk in raziskovalcev, ki jih bo uvodoma nagovoril slavnostni govornik, minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. V nadaljevanju pa bodo na slavnostnem sprejemu svoje izkušnje delili prejemnica in prejemniki prestižnih projektov Evropskega raziskovalnega sveta.

Dogodek bo od 13. ure dalje potekal v ljubljanskem Grand hotelu Union, pod častnim pokroviteljstvom predsednika Slovenije Boruta Pahorja.

Kot so zapisali na ARRS, je program Mladi raziskovalci od leta 1985 vir visoko usposobljenih in motiviranih raziskovalk in raziskovalcev z velikim potencialom za slovensko znanost, gospodarstvo in druga družbeno pomembna področja. Za letošnjo 35. generacijo je bilo na voljo 229 mest za usposabljanje mladih raziskovalk in raziskovalcev. Ti se bodo pridružili preko 5000 raziskovalkam in raziskovalcem, ki so v programu Mladi raziskovalci doslej pridobili doktorat znanosti.