STAznanost

Na okrogli mizi o umetni inteligenci: Treba jo je demistificirati

Brdo pri Kranju, 19. novembra - Strah pred izgubo delovnih mest zaradi umetne inteligence (UI) je odveč, vendar sta za to potrebna strategija in izobraževanje, so se strinjali govorci na okrogli mizi, ki je potekala v sklopu konference GoDigital 2019. Igor Zorko iz Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS je ob tem poudaril, da je UI treba predvsem demistificirati.

Po besedah Zorka, predsednika upravnega odbora združenja pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), se morajo deležniki povezati in "pogledati, kaj je prvi korak, kaj drugi" pri razvoju in uporabi umetne inteligence.

Nasploh je v Sloveniji precej prostora za napredek na področju UI, čeprav je po besedah Marka Grobelnika, digitalnega glasnika Slovenije in raziskovalca umetne inteligence na Institutu Jožefa Stefana, po številu raziskovalcev UI na prebivalca Slovenija v samem vrhu Evrope in ima "kritično maso znanja".

Tako je Jernej Tovšak, generalni direktor direktorata za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, poudaril, da je treba predvsem pospešiti prenos znanja v gospodarstvo, kar pa je naloga predvsem podjetij in države.

Tako je treba podpreti tudi tiste, ki umetne inteligence ne poznajo, saj je med podjetji načeloma precej velik interes za uporabo rešitev s tega področja, je še dodal Zorko. A težava nastane, ker je vsaj v Sloveniji "precej majhen nabor rešitev", ki jih mala in srednja podjetja lahko uporabijo. "Pred nami je precej velik izziv, kako malim podjetjem na tem področju pomagati," je še dodal.

Precej strahov se v družbi v povezavi z UI pojavlja tudi glede izgube delovnih mest, a so govorci te strahove zavrgli. Tako je Igor Milojevič iz Huaweija poudaril, da si v tem trenutku niti ne znamo zamisliti, kakšna nova delovna mesta bo lahko UI ustvarila, Andrej Guštin iz CreaPro ter namestnik predsednika AI4Slovenia pa je izpostavil dejstvo starajoče se družbe in pomanjkanja izobraženih kadrov.

Okrogla miza je potekala v sklopu konference GoDigital2019, ki jo organizira Združenje za informatiko in telekomunikacije pri GZS, in je med drugim namenjena povezovanju ponudnikov, uporabnikov UI, raziskovalnega in izobraževalnega sektorja ter državne uprave, saj je sodelovanje med vsemi navedenimi po besedah Nenada Šutanovaca, direktorja omenjenega združenja, ključno za uspešen preboj Slovenije med najboljše.

Na konferenci so v ta namen vzpostavili tudi iniciativo Umetna inteligenca za Slovenijo, s katero želijo povezovati vse ključne deležnike v Sloveniji.

Sicer pa je generalna direktorica GZS Sonja Šmuc v uvodnem nagovoru poudarila, da uporaba digitalnih tehnologij, od avtomatizacije in robotizacije do umetne inteligence, zlasti pri nadomeščanju enostavnih fizičnih in miselnih del pomeni, da "moramo ponovno razmisliti, kaj bomo počeli, kako bomo človeški potencial uporabili bolje", saj digitalizacija prinaša disruptivne inovacije v skoraj vse segmente gospodarstva in širše.