STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V projektu GoJelly si želijo uporabnih rezultatov tudi za gospodarstvo

Piran, 20. novembra - Mednarodni projekt GoJelly, kjer poskušajo ustvariti koristne izdelke iz meduzne biomase in v katerega je vključena tudi Morska biološka postaja Piran, se preveša v drugo polovico. Do zaključka projekta čez dve leti računajo, da bodo lahko pokazali možnosti konkretnih aplikacij v gospodarstvu.

Kot je ob robu torkovega srečanja projektnih partnerjev v Piranu za STA pojasnila Tanya Warnaars iz Evropske znanstvene fundacije, ki poleg drugih bdi nad projektom, meduze marsikje predstavljajo težavo za ribištvo in industrijo, vezano na morsko okolje.

S projektom GoJelly pa raziskujejo možnosti, kako iz okoljskega izziva narediti rešitev oziroma kako se poslužiti meduz za izdelavo različnih uporabnih proizvodov. Tako na primer proučujejo, kako uporabiti sluz meduz pri izdelavi filtrov za delce mikroplastike.

O konkretnih rezultatih oz. njihovi neposredni aplikaciji v gospodarstvu je sicer še prezgodaj govoriti, saj delo ta čas poteka v glavnem v laboratorijih, so pa po besedah Warnaarsove optimisti, da jim bo do konca projekta uspelo dokazati možnosti aplikacije svojih izsledkov v "resničnem svetu". V ta namen sodelujejo tudi z inženirji in zaposlenimi v industriji.

Med projektnimi partnerji so tako tudi nekatera podjetja. Med konkretnimi možnimi aplikacijami je Warnaarsova izpostavila odstranjevanje plastike iz odpadnih voda in izboljšanje vsebnosti komposta oz. gnojil v kmetijstvu.