STAznanost

Spominski kovanci ob 100. obletnici Univerze v Ljubljani

Ljubljana, 23. novembra - Banka Slovenije bo v ponedeljek dala v obtok in prodajo spominski kovanec za dva evra, posvečen 100. obletnici ustanovitve Univerze v Ljubljani. Ti bodo na voljo na blagajniškem okencu Banke Slovenije in v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije, so sporočili iz centralne banke.

Na spominskem kovancu je upodobljen logotip Univerze v Ljubljani. Podobo fasade v logotipu sta avtorja dizajna Daniela Vidmar Podboj in Tomaž Podboj nadomestila z napisom 100 let Univerze v Ljubljani. Kovanci v tehniki visokega sijaja bodo na voljo po 15 evrov, zbirka v tehniki navadnega kovanja po 25 evrov, v tehniki visokega sijaja pa 70 evrov. Kovanec za dva evra v navadni tehniki je na voljo po njegovi nominalni vrednosti dva evra.

Italijanska kovnica Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato, ki je bila izbrana na mednarodnem javnem razpisu, je izdelala 989.250 kosov kovancev v navadni tehniki kovanja, 2000 kosov v tehniki visokega sijaja, pakiranih samostojno v plastični kapsuli, 8000 kosov kovancev, namenjenih zbirkam evrskih kovancev 2019 v navadni tehniki kovanja, in 750 kosov, namenjenih zbirkam evrskih kovancev 2019 v tehniki visokega sijaja.

Univerza v Ljubljani je začela delovati 3. decembra 1919, nekaj mesecev po izglasovanju zakona o Univerzi kraljestva Slovencev, Hrvatov in Srbov. Njena ustanovitev je omogočila lažji dostop do študija slovenskim študentom, ki po razpadu habsburške monarhije na avstrijskih univerzah niso smeli več študirati, z njo pa je bil izpolnjen tudi prvi pogoj za razvoj slovenske znanosti, so pojasnili v Banki Slovenije.

Spominske kovance država v sodelovanju z Banko Slovenije v zadnjih letih izdaja enkrat na leto. Te je mogoče uporabiti kot plačilno sredstvo v območju evra po njihovi nominalni vrednosti. Država pa v sodelovanju s centralno banko izdaja tudi zbirateljske kovance, ki so zakonito plačilno sredstvo le na območju Slovenije. Letos so bili izdani zbirateljski kovanci ob obeležitvi 100. obletnice priključitve Prekmurja k matični domovini.

Prihodnje leto so napovedali izdajo spominskih kovancev ob 500. obletnici rojstva Adama Bohoriča ter izdajo zbirateljskih kovancev ob 30. obletnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.