STAznanost
Medicina in zdravje

Na biotehniški fakulteti bodo raziskovali lastnosti kostanjevega medu v medicinske namene

Ljubljana, 22. novembra - Na ljubljanski biotehniški fakulteti so danes predstavili projekt za raziskovanje lastnosti medicinskega kostanjevega medu. Ta je po besedah vodje projekta, Janka Božiča s fakultete, usmerjen predvsem v iskanje dobrih metod, ki bodo jasno opredelile že znane lastnosti in možnost izbiranja najkvalitetnejših lotov kostanjevega medu za ta namen.

Ljubljana. Medicinska uporaba kostanjevega medu. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA.

Ljubljana.
Medicinska uporaba kostanjevega medu.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA.

Božič je za STA dodal, da bodo v sklopu projekta raziskovali tudi tehnologije čebelarjenja, da bi našli tiste, "ki bodo pripomogle k vrhunski kvaliteti in končni opredelitvi specifičnega faktorja, ki je značilen za kostanjev med" in s tem pripomogli k prodoru kostanjevega medu na trg medicinskih pripomočkov in tudi drugih trgov, na primer prehranskih dopolnil.

Kot je pojasnil v svoji predstavitvi, so ključni poudarki projekta, ki je s pomočjo partnerjev Tosame in Medexa prejel tudi financiranje Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS, raziskave ustreznih lastnosti kostanjevega medu, opredelitev kostanjevega "MEDicinskega faktorja", učinki okolja, vloga čebelarske prakse ter možnost stimulacije čebel za povečano antimikrobno dejavnost medu.

"Proizvodnjo novih medicinskih pripomočkov na osnovi kostanjevega medu zavira raznolikost v kvaliteti medu in nezadostno definirana antimikrobna aktivnost," so zapisali v predstaviti projekta.

Zato predlagajo "razvoj robustnih testov kontrole kvalitete, da bomo pridobili ustrezne podatke o kemičnih in bioloških lastnostih kostanjevega medu, da bomo tako lahko razložili opaženo variabilnost antimikrobne aktivnosti glede na okoljske in tehnološke dejavnike med pridelavo medu".

Direktorica Tosame Mojca Šimnic Šolinc pa je pojasnila, da želijo s pristopom k projektu pridobiti nove izkušnje in znanja o kostanjevem medu, kar jim bo koristilo tudi pri trženju linije proizvodov za celjenje ran, ki jih tržijo pod imenom Vivamel.

"Kostanjev med je v resnici izjemen," je eden redkih, ki se uporablja za oskrbo ran in se lahko uporablja skozi vse faze celjenja, je še dejala in poudarila, da je to velika prednost.

Kostanjev med je še vedno najbolj prepoznaven zaradi antimikrobnega delovanja, vendar pa po besedah Mojce Šimnic Šolinc "ne gre zanemariti tudi ostalih učinkov, ki jih ima".

Na en takšen učinek kostanjevega meda, ki izstopa po vsebnosti kinurenske kisline, je opozoril Rok Kopinč iz Medexa, saj je omenjena kislina "zelo pomemben regulator v človeškem metaboličnem sistemu" in je kostanjev med tako mogoče uporabiti tudi za vrsto prehranskih dopolnil.

Pri projektu poleg biotehniške fakultete ter Tosame in Medexa sodeluje še Institut Jožef Stefan.